Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kataklizma na Jakuševcu

FOTO Laže li Tomašević? Zapisnik inspektorata potvrđuje da biootpad odlazi na deponij

Foto: Vecernji list
1/7
04.12.2023.
u 15:59

O odlaganju biootpada na Jakuševcu prvi je pisao Večernji, a kada smo 23. studenog dobili sporne fotografije koje to dokazuju, o odlaganju biootpada na Jakuševec poslali smo upit gradu i Čistoći, no odgovor još uvijek čekamo

Završava li kontaminirani biootpad iz kućanstava na odlagalištu Jakuševec ili ne, te jesu li prevelike količine biootpada na deponiju prouzročile klizišta, pitanja su koja se sve glasnije postavljaju. Iako je gradonačelnik Tomislav Tomašević to više puta demantirao, činjenice mu, izgleda, ne idu u prilog. 

Podsjetimo, o kontaminiranom otpadu kao "krivcu" za odron, prvi je pisao Večernji list još prvog dana kada je incident otkriven. Isto su potvrdili i svi relevantni stručnjaci s kojima smo razgovarali, kao i fotografije koje nam je prije desetak dana ustupio gradski zastupnik Ivica Lovrić. Snimljene su, kaže, 22. kolovoza i na njima  je jasno vidljivo kako kamion Čistoće istovaruje smeđe vrećice s biootpadom na deponij. Kada smo 23. studenoga dobili sporne fotografije o odlaganju biootpada na Jakuševec poslali smo upit gradu i Čistoći, no odgovor još uvijek čekamo. Da se kontaminirani biootpad vozi na Jakuševec, potvrđuju i naši izvori iz Čistoće. 

– Vozimo ga svakodnevno jer biootpad iz smeđih vreća nema tko razvrstavati pa većinom završi na deponiju – tvrde radnici Čistoće s kojima smo razgovarali. 

Da je ono što govore najvjerojatnije istinito, potvrđuje i zapisnik Državnog inspektorata koji smo dobili u posjed. Naime, prilikom inspekcijskog nadzora 20. studenoga, inspektor je zatekao hrpu otpada od 30 kubika koja je, stoji u zapisniku, vizualno po svom sastavu odgovarala biootpadu i otpadu s groblja. U zapisniku stoji i kako je osoba zadužena za nadzor na odlagalištu kazala kako je biootpad ondje završio pogreškom te da će ga se vratiti pošiljatelju. 

Foto: Vecernji list

Iz Državnog inspektorata neslužbeno su nam potvrdili autentičnost zapisnika koji je sastavio njihov djelatnik. Zapisnik je sastavljen kažu, prilikom iznenadnog nadzora odlagališta. 

– Došla su dva kamiona, ništa nije odloženo, no naš im je inspektor kazao da istresu smeće te je vizualnim pregledom zaključio da se radi o biootpadu. Nije dopustio da se otpad odveze na odlagalište, već ih je vratio, a službeni uzorak poslan je na analizu u akreditirani laboratorij. Rezultate analize još nemamo – kazali su nam neslužbeno iz inspektorata. 


 

Komentara 13

Avatar Retardo
Retardo
16:39 04.12.2023.

U ovom slučaju Tomašević laže 100% i ništa mu se ne smije vjerovati.

RA
Raff2
16:41 04.12.2023.

Lažemo jer Možemo.

PA
Pahor
16:36 04.12.2023.

Laže, kao i obicno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije