Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
solidarno na vrbanima

Na ekotržnici u Rudeškoj kupite više voća i povrća za istu cijenu

Ekotržnica Vestigium
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/2
20.01.2014.
u 17:15

Mogu se naručiti i domaća jaja, med, bukovače, kruh, vino, brašno...

Povrće koje ubere u vlastitom vrtu u Gradićima pokraj Velike Gorice Zdenka proda koji sat kasnije istoga dana.

Njezini proizvodi traženi su u udruzi Vestigium u Rudeškoj 142 čiji se prostor dva puta tjedno – srijedom i subotom – pretvara u ekotržnicu kvarta. Zdenka sadi isključivo ekološki, što je bio i uvjet da se prostor udruge povremeno prenamijeni u ekotržnicu, a njezino povrće raste na Obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Dodig.

Pomažu OPG-ovcima

– Naši članovi obvezuju se da će malim poljoprivrednicima pomagati oko berbe, sadnje ili štete prouzrokovane vremenskim nepogodama, ali i da će kupovati od domaćih proizvođača, OPG-ova s kojima surađuju – kaže predsjednica udruge Irena Borovina. Proizvode mogu naručiti članovi udruge, a godišnja članarina je stotinu kuna. Može ih se pronaći na Facebooku – udruga Vestigium i na istoimenoj web stranici.

– Preko e-maila dobijem popis što se nudi, pa samo upišem koliko čega želim kupiti – kaže Ksenija Meštrović iz Španskog. Udruga Vestigium dio je Grupe solidarne razmjene (GSR), pokreta nastalog u Japanu, koji se prije nekoliko desetaka godina proširio po cijelome svijetu, a sad je stigao i u Zagreb. Pametno osmišljen projekt služi poljoprivrednicima da se ne brinu zbog viška robe, a korisni su i kupcima jer znaju porijeklo hrane.

Upoznajte ih srijedom

– Donijela sam tri košarice pune kelja, rikole, salate, krumpira i mrkve.­ Mrkvu naplaćujem 18 kuna po kilogramu, krumpir 10, kelj, ovisno o vrsti, od 15 do 20 kuna – nabraja Zdenka. Cijene ekoloških proizvoda slične su onima na ostalim tržnicama, no kupci koji ovako naručuju na dobitku su jer po košarici dobiju od 10 do 40 posto više povrća. Srijedom se predstavljaju ekoproizvođači i tada se mogu naručiti jaja domaćih kokoši, vino, sokovi, brašno i kruh, med i bukovače.

>>Grupa donosi voće i povrće izravno od proizvođača, jeftinije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije