Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavlje zaštitnice rudara

Na Barbarinju u Rudama i rudarski plesovi Bergmana

rudnik
Igor Kralj/PIXSELL
30.11.2015.
u 21:07

Ove će godine u rudnik postaviti kip sv. Barbare, poklon prijatelja iz Poljske

Nakon otvaranja Rudnika sv. Barbare sredinom 2012. godine za posjetitelje, Barbarinje posebno svečano obilježavaju Bergmani, članovi KUD-a Oštrc čije je djelovanje usmjereno prema očuvanju rudarske baštine u mjestu.

Bergmani sudjeluju na večernjoj misi 4. prosinca za sve pokojne rudare nakon koje se ide u procesiji do rudnika na čelu sa željeznim križem s upisanim riječima molitve Oče naš na njemačkom jeziku. Ispred rudnika Bergmani izvode rudarske plesove. Plesovi se izvode jednom godišnje, u svečanim rudarskim odijelima, uz zvuk udaranja čekića po nakovnju ili bubnju i uz korištenje tradicionalnoga rudarskog pomagala - obručnjaka.

Ove će godine u rudnik postaviti kip sv. Barbare, poklon prijatelja iz Poljske. Na blagdan sv. Barbare, Rudnik se simbolično zatvara za posjetitelje do prvog dana proljeća. Program počinje u 18 sati, a za posjetitelje iz Zagreba organiziran je i prijevoz. Autobus kreće iz Palmotićeve ulice (preko puta agencije Autoturist).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije