Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvorno zagrebačko

Mmm... svježi ZG sirek, kad ste ga zadnji put kušali, onaj pravi?

Svježi sir
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/4
20.02.2014.
u 11:15

Na tržnici Utrina danas promocija robne marke Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek, kao dio projekta očuvanja proizvodnje svježeg sira i vrhnja iz vlastite proizvodnje te zaštite robne marke

Sira, putra, vrhnja, mleka...sve to vozi v beli Zagreb grad... već desetljećima kumice, proizvođačice svježega sira i vrhnja, dolaze iz šire gradske okolice i susjednih županija, u Zagreb, na ovdašnje tržnice donose svoje mliječne delicije, na uživanje građanima.

S vremenom su postale i jedan od brendova gradskih placeva, znale su i ustajati u obranu svoje izvornosti kad su uvođene rashladne vitrine, nos(il)e se s konkurencijom iz trgovačkih centara...sve radi očuvanja autentičnosti. A o njihovoj je svakodnevici čak snimljen i hvaljeni dokumentarni film.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Foto: Borna Filić/Pixsell

I Grad Zagreb i Zagrebačka županija uključili su se stoga u promidžbu robne marke "Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek", koja je i danas na tržnici Utrina od 13 sati. Tamo će, uz gradonačelnika Milana Bandića, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk i pročelnica županijskog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Gordana Županac, te udruga malih sirara ZG sirek građanima predstaviti upravo - svježi sir i vrhnje.

Promoviranje marke ZG sirek dio je projekta “Očuvanje proizvodnje zagrebačkog svježeg kravljeg sira i vrhnja iz vlastite proizvodnje sa zaštitom robne marke", Grada, Županije i Udruge, kojim će se na ovom novozagrebačkom placu pokazati proizvođači sira i vrhnja. Prošloga je mjeseca, naime, kako upućuju iz nadležnoga gradskog ureda, zaključeno prvih šest ugovora s proizvođačima svježeg kravljeg sira iz grada i županije, a s ciljem da se točno zna što je izvorno zagrebačko.

– Ideja za projekt nastala je zbog puno kumica koje prodaju sir i vrhnje na tržnicama te zaštite robne marke. Zavod za zaštitu intelektualnog vlasništva donio je rješenje o zaštiti kojim je Udruga malih sirara grada Zagreba ZG sirek postala vlasnikom robne marke – podsjećaju iz Bandićeva ureda.

Komentara 5

CF
cmarec.franjo
15:11 20.02.2014.

Ja imam svoj domaći sirek z Čučerja , z njim smo odhranili mnogu Zagrebačku gospodu a gosp. Gradonačelnik nam je napravil WC- a za kumice mjesto da nam pomogne urediti ceste i klizišta da bi se mogli baviti z poljoprivreduu 10 km od grada i hraniti pol Dubrave a i naša deca bi delali. A ovaj sir z dučana , njemu su v Dukatu i dušu zvadili i prodaju to naivcima a našem seljakem plačaju 3,5 kune za fino mlekeko od kojeg zaradiju pet put više . Pa vi sad vidite gde bute kupili sireka ? Na placu od kumice ili v konzumu od Todoriča ? Se su upropastili u Linić i svi drugi , sad sam si naručil fiskalnu blagajnu bum del kravi pud rep !!!!

ĆA
ćaćaća
16:50 20.02.2014.

sirek :)))

DH
dalibor.hren
21:47 20.02.2014.

Jeli taj "svježi ZG sirek" proizveden iz mlijeka dobivenog od saborskih grla ili......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije