Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Mmm... svježi ZG sirek, kad ste ga zadnji put kušali, onaj pravi?

Na tržnici Utrina danas promocija robne marke Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek, kao dio projekta očuvanja proizvodnje svježeg sira i vrhnja iz vlastite proizvodnje te zaštite robne marke
20. veljače 2014. u 11:15 5 komentara 2997 prikaza
Svježi sir
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Sira, putra, vrhnja, mleka...sve to vozi v beli Zagreb grad... već desetljećima kumice, proizvođačice svježega sira i vrhnja, dolaze iz šire gradske okolice i susjednih županija, u Zagreb, na ovdašnje tržnice donose svoje mliječne delicije, na uživanje građanima.

S vremenom su postale i jedan od brendova gradskih placeva, znale su i ustajati u obranu svoje izvornosti kad su uvođene rashladne vitrine, nos(il)e se s konkurencijom iz trgovačkih centara...sve radi očuvanja autentičnosti. A o njihovoj je svakodnevici čak snimljen i hvaljeni dokumentarni film.

Svježi sir | Autor : Žarko Bašić/Pixsell Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Foto: Borna Filić/Pixsell

I Grad Zagreb i Zagrebačka županija uključili su se stoga u promidžbu robne marke "Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek", koja je i danas na tržnici Utrina od 13 sati. Tamo će, uz gradonačelnika Milana Bandića, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk i pročelnica županijskog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Gordana Županac, te udruga malih sirara ZG sirek građanima predstaviti upravo - svježi sir i vrhnje.

kumice sir i vrhnje Nakon 30 godina Marija više ne može na Dolac dolac (1) sir i vrhnje BBC na Dolcu: Vaše su tržnice miraz koji nosite u Europu

Promoviranje marke ZG sirek dio je projekta “Očuvanje proizvodnje zagrebačkog svježeg kravljeg sira i vrhnja iz vlastite proizvodnje sa zaštitom robne marke", Grada, Županije i Udruge, kojim će se na ovom novozagrebačkom placu pokazati proizvođači sira i vrhnja. Prošloga je mjeseca, naime, kako upućuju iz nadležnoga gradskog ureda, zaključeno prvih šest ugovora s proizvođačima svježeg kravljeg sira iz grada i županije, a s ciljem da se točno zna što je izvorno zagrebačko.

– Ideja za projekt nastala je zbog puno kumica koje prodaju sir i vrhnje na tržnicama te zaštite robne marke. Zavod za zaštitu intelektualnog vlasništva donio je rješenje o zaštiti kojim je Udruga malih sirara grada Zagreba ZG sirek postala vlasnikom robne marke – podsjećaju iz Bandićeva ureda.

Gdje kupujete svježi sir i vrhnje?

 • Dolac ima vrhunsku ponudu 31,62%
 • Sir s Trešnjevke je najukusniji 12,50%
 • Na Branimircu, kumice tu lako dođu s kolodvora 3,68%
 • Utrinski plac je zadovoljavajući 12,50%
 • Po sir vrhnje idem uvijek u dućan 20,59%
 • Nabavljam direktno sa sela 19,12%
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
 • cmarec.franjo:

  Ja imam svoj domaći sirek z Čučerja , z njim smo odhranili mnogu Zagrebačku gospodu a gosp. Gradonačelnik nam je napravil WC- a za kumice mjesto da nam pomogne urediti ceste i klizišta da bi se mogli baviti z poljoprivredu ... prikaži još!u 10 km od grada i hraniti pol Dubrave a i naša deca bi delali. A ovaj sir z dučana , njemu su v Dukatu i dušu zvadili i prodaju to naivcima a našem seljakem plačaju 3,5 kune za fino mlekeko od kojeg zaradiju pet put više . Pa vi sad vidite gde bute kupili sireka ? Na placu od kumice ili v konzumu od Todoriča ? Se su upropastili u Linić i svi drugi , sad sam si naručil fiskalnu blagajnu bum del kravi pud rep !!!!

 • ćaćaća:

  sirek :)))

 • dalibor.hren:

  Jeli taj "svježi ZG sirek" proizveden iz mlijeka dobivenog od saborskih grla ili......