Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sir i vrhnje

Nakon 30 godina Marija više ne može na Dolac

kumice
PIXSELL
23.12.2011.
u 09:03

Kumice koje dolaze izvan Zagrebačke županije pokrenule peticiju i ne žele napustiti svoja radna mjesta

Od svoje šesnaeste godine Marija Lukačić ustaje u cik zore i iz Križevaca na Dolac nosi svježi sir i vrhnje. Tako zarađuje za život već tri desetljeća.

No, jučer je svojim dugogodišnjim kupcima morala objasniti da nje i njezinih sedamdesetak kolegica tu više neće biti od 1. siječnja, po odluci sanitarne inspekcije.

Dopis došao iznenada

Podsjetimo, odluka glasi da svi prodavači mliječnih proizvoda koji dolaze izvan Zagreba i Zagrebačke županije ne mogu više svoje proizvode prodavati na zagrebačkim tržnicama.

– Meni tu dolaze unuci i djeca prvih mušterija, a prije 30 godina bilo je sve isto kao i danas.

Ne razumijem ovu odluku. Ne dobivam poticaje i ne znam kud ću sad – zavapila je nemoćno. Njezin očaj podijelile su i ostale prodavačice i prodavači mliječnih proizvoda, svi redom iz Križevaca. Iza vitrina, dok su prodavali svojim vjernim kupcima, požalili su se da im je dopis došao iznenada i zatekao ih.

– Zašto ćemo sada krave musti? Na taj način uzdržavamo svoje obitelji.

Čak nam i inspektori govore neslužbeno da je to apsurd. A sada, gdje ćemo pronaći novo mjesto za prodaju? U Križevcima nije toliko tržište – ogorčeni su.

Šokirani su i kupci. Milka Dadić, koja na Dolcu kupuje sir i vrhnje, ljutito se pita:

– Pasu li krave na trgu?

– Pa poznato je da se u Zagrebu i okolici, poput Samobora, Zaprešića i Velike Gorice, nitko ne bavi proizvodnjom mliječnih proizvoda!

Doista je daleko

Vidim smisla da se prodavačima iz Sisačko-moslavačke županije zabrani dolazak, jer je doista daleko, ali Križevci su uvijek gravitirali Zagrebu – odlučna je Milka Dadić. Kumice su pokrenule i peticiju kako bi ostale na gradskim tržnicama koje su, podsjetimo, počele primjenjivati zakonska pravila.

Komentara 100

SP
spartak
11:18 23.12.2011.

Tu su uredbu naši idioti jednostavno prepisali iz EU uredbi i j.be im se živo što su potezom pera uništili ekzistenciju ljudi

CR
crocro
09:15 23.12.2011.

Pa ljudi moji je li to moguće. Svatko mora prodavati u svojem selu. Nema van iz geta. Sada moraju i automobile zabraniti prodavati na Jakuševcu. Nitko ne smije iz Hrvatske doći na Jakuševac. Sada će nestati i ona \"buvlja pijaca\", jer nitko ne smije doći iz drugog područja u Zagreb. Nema tržišne ekonomije. Projektanti se više iz drugih dijelova Hrvatske ne smiju natjecati za građevine u Zagrebu. Na more mogu doći samo oni koji žive na moru, a vi drugi turisti ostanite doma i namačite noge u lavorima. Nitko ne smije iz svojeg dvorišta. Podijelite nam markice i čipove tako da znate kuda se krećemo. Tko je predložio taj Zakon. Odmah treba na ispitivanje a potom u Remetinec. Ne mogu vjerovati da je to moguće. Strava.

MV
marijan vranekovic
23:16 23.12.2011.

rusi isrbi su nas prave hrvate zajebavali sada jedosel pravi milanovic koji bude nasu hrvatsku dopelal na pravi put

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije