Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nakon 30 godina Marija više ne može na Dolac

Kumice koje dolaze izvan Zagrebačke županije pokrenule peticiju i ne žele napustiti svoja radna mjesta
23. prosinca 2011. u 09:03 100 komentara 12 prikaza
kumice
Foto: PIXSELL

Od svoje šesnaeste godine Marija Lukačić ustaje u cik zore i iz Križevaca na Dolac nosi svježi sir i vrhnje. Tako zarađuje za život već tri desetljeća.

No, jučer je svojim dugogodišnjim kupcima morala objasniti da nje i njezinih sedamdesetak kolegica tu više neće biti od 1. siječnja, po odluci sanitarne inspekcije.

Dopis došao iznenada

Podsjetimo, odluka glasi da svi prodavači mliječnih proizvoda koji dolaze izvan Zagreba i Zagrebačke županije ne mogu više svoje proizvode prodavati na zagrebačkim tržnicama.

– Meni tu dolaze unuci i djeca prvih mušterija, a prije 30 godina bilo je sve isto kao i danas.

Ne razumijem ovu odluku. Ne dobivam poticaje i ne znam kud ću sad – zavapila je nemoćno. Njezin očaj podijelile su i ostale prodavačice i prodavači mliječnih proizvoda, svi redom iz Križevaca. Iza vitrina, dok su prodavali svojim vjernim kupcima, požalili su se da im je dopis došao iznenada i zatekao ih.

– Zašto ćemo sada krave musti? Na taj način uzdržavamo svoje obitelji.

Čak nam i inspektori govore neslužbeno da je to apsurd. A sada, gdje ćemo pronaći novo mjesto za prodaju? U Križevcima nije toliko tržište – ogorčeni su.

Šokirani su i kupci. Milka Dadić, koja na Dolcu kupuje sir i vrhnje, ljutito se pita:

– Pasu li krave na trgu?

– Pa poznato je da se u Zagrebu i okolici, poput Samobora, Zaprešića i Velike Gorice, nitko ne bavi proizvodnjom mliječnih proizvoda!

Doista je daleko

Vidim smisla da se prodavačima iz Sisačko-moslavačke županije zabrani dolazak, jer je doista daleko, ali Križevci su uvijek gravitirali Zagrebu – odlučna je Milka Dadić. Kumice su pokrenule i peticiju kako bi ostale na gradskim tržnicama koje su, podsjetimo, počele primjenjivati zakonska pravila.

Tržnice su uz kumice, čeka se reakcija

Tržnice su uz kumice, čeka se reakcija Ministarstva
Tržnice Zagreb nisu nikome ništa zabranile, nego je to učinilo Ministarstvo poljoprivrede svojim Pravilnikom o vođenju Upisnika registriranih i odobrenih objekata te o postupcima registriranja i odobravanja objekata u poslovanju s hranom, donesenim još 2008. godine.

Tržnice Zagreb su, uz kumice, strana koja će trpiti štetu zbog odredbi Pravilnika, te su na njegov sadržaj reagirale i službenim putem uputile primjedbe i prijedloge za njegovu izmjenu, objasnili su iz zagrebačkih Tržnica.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • spartak:

    Tu su uredbu naši idioti jednostavno prepisali iz EU uredbi i j.be im se živo što su potezom pera uništili ekzistenciju ljudi

  • crocro:

    Pa ljudi moji je li to moguće. Svatko mora prodavati u svojem selu. Nema van iz geta. Sada moraju i automobile zabraniti prodavati na Jakuševcu. Nitko ne smije iz Hrvatske doći na Jakuševac. Sada će nestati i ona \"buvlja pijaca\", ... prikaži još! jer nitko ne smije doći iz drugog područja u Zagreb. Nema tržišne ekonomije. Projektanti se više iz drugih dijelova Hrvatske ne smiju natjecati za građevine u Zagrebu. Na more mogu doći samo oni koji žive na moru, a vi drugi turisti ostanite doma i namačite noge u lavorima. Nitko ne smije iz svojeg dvorišta. Podijelite nam markice i čipove tako da znate kuda se krećemo. Tko je predložio taj Zakon. Odmah treba na ispitivanje a potom u Remetinec. Ne mogu vjerovati da je to moguće. Strava.

  • marijan vranekovic:

    rusi isrbi su nas prave hrvate zajebavali sada jedosel pravi milanovic koji bude nasu hrvatsku dopelal na pravi put