Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvorno zagrebačko
Povratak na članak

Mmm... svježi ZG sirek, kad ste ga zadnji put kušali, onaj pravi?

Na tržnici Utrina danas promocija robne marke Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek, kao dio projekta očuvanja proizvodnje svježeg sira i vrhnja iz vlastite proizvodnje te zaštite robne marke

Komentari 5

CF
cmarec.franjo
15:11 20.02.2014.

Ja imam svoj domaći sirek z Čučerja , z njim smo odhranili mnogu Zagrebačku gospodu a gosp. Gradonačelnik nam je napravil WC- a za kumice mjesto da nam pomogne urediti ceste i klizišta da bi se mogli baviti z poljoprivreduu 10 km od grada i hraniti pol Dubrave a i naša deca bi delali. A ovaj sir z dučana , njemu su v Dukatu i dušu zvadili i prodaju to naivcima a našem seljakem plačaju 3,5 kune za fino mlekeko od kojeg zaradiju pet put više . Pa vi sad vidite gde bute kupili sireka ? Na placu od kumice ili v konzumu od Todoriča ? Se su upropastili u Linić i svi drugi , sad sam si naručil fiskalnu blagajnu bum del kravi pud rep !!!!

VL
ĆA
ćaćaća
16:50 20.02.2014.

sirek :)))

VL
DH
dalibor.hren
21:47 20.02.2014.

Jeli taj "svježi ZG sirek" proizveden iz mlijeka dobivenog od saborskih grla ili......

VL
Avatar Aristarh
Aristarh
11:53 20.02.2014.

Kupite 4 litra svježeg Dukatovog mlijeka onog u plastičnim bocama. Ono je nehomogenizirano. Ulijte ga u posudu i dodajte u to veliki kefir od Vindiije (400gr) pa dobro promiješajte. Stavite na tihu vatru da se zagrije uz miješanje do temperatureure oko 35 stupnjeva. Kad umočite prst da ne osjetite ni toplo ni hladno. Tako mlako mlijeko ostavite na toplom mjestu više sati, najboje preko noći, da se stvrdne (ukiseli). Opet sve polako zagrijte (može i uz povremeno miješanje do temperature oko 40 stpnjeva ili malo više) dok se ne počne odvajati bistra sirutka. Nakon toga sve istresite u gazu nad cjediljkom i pustite da se okapa. To je to. Dobit čete 1 kg svježeg kravljeg sira, baš kao i sa placa. Nikako ne možete pogriješiti samo koezistencija sira može varirati baš kao i kod kumica na placu.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.