Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzička akademija

Mjesec dana rušit će se Ferimportova zgrada

ferimport
Sanjin Strukić/PIXSELL
06.03.2012.
u 12:00

Arhitekt Milan Šosterić, autor pobjedničkog projekta, smatra rušenje suvišnim. 76 milijuna kuna uloženo je dosad u obnovu zaštićene zgrade, a predviđa se kako će konačni trošak iznositi 200 milijuna kuna

Rušenje bivše zgrade Ferimporta na Trgu maršala Tita, u kojoj bi nakon devedeset godina lutanja dom trebala naći Muzička akademija, moglo bi početi danas.

Grupa stručnjaka

Nesretna zgrada, koja godinama čeka obnovu, sada će biti dijelom i srušena, a razlog je što je betonska armatura, koja je napravljena još šezdesetih, privremena, odnosno ne odgovara propisima današnje građevine.

– Riječ je o tome da je posebna skupina stručnjaka na temelju novih propisa zaključila kako kuća izgleda dotrajalo i da bi najpametnije bilo srušiti je – kazao je arhitekt Milan Šosterić, čiji je projekt još 2008. godine pobijedio na natječaju za obnovu zaštićene zgrade.

Kako doznajemo, rušenje će trajati mjesec dana, a zašto je nakon utrošenih 76 milijuna kuna došlo do ovoga, prilično je nejasno.

Kako kaže arhitekt Šosterić, nije riječ o nezadovoljavanju osnovnih statičkih uvjeta, a prema njemu, rušiti se ne bi trebala.

– Nije riječ o osnovnim statičkim uvjetima koje bi zgrada trebala ispunjavati. Ako bi bilo tako, gotovo 99 posto zgrada u gradu sagrađenih šezdesetih godina prema novim propisima trebalo bi se srušiti – objasnio je Šosterić.

Napravljen je i novi konstrukcijski projekt s pojačanom armaturom, a u urbanističko-arhitektonskom smislu, na zgradi će sve ostati isto.

Deblji stupovi

– Konstrukcijski je projekt spreman.

Riječ je o pojačavanju, neki stupovi bit će deblji nego što su sada, no u urbanističkom i arhitektonskom smislu na zgradi se ništa neće mijenjati – dodao je arhitekt Milan Šosterić.

Ključne riječi

Komentara 9

JA
james49
12:38 06.03.2012.

Da je kod nas legalizirana prostitucija, Paromlin bi sigurno već bio prodan i pred njim bi bila crvena lampa. Na žalost licemjerni dušobrižnici iz HDZ-a to nisu dozvolili.

DU
Deleted user
13:57 06.03.2012.

Nisam arhitekt, niti povjesničar umjetnosti, ali kao stari zagrepčanin pamtim reakcije svojih sugrađana koji su redom bili ogorčeni spomenutom \'\'modernom\'\' arhitekturom pored HNK i ostalih zgrada u okružju iz podjednakog vremena i stila gradnje. Tadašnja zgrada Ferimporta uvijek im je služila kao argument koji je dokazivao kako tadašnja komunistička vlast uopće ne poštuje povijesnu jezgru Zagreba. Ovo je bila idealna prilika da se nakon pola stoljeća, koliko je ta zgrada bola zagrepčanima oči, to konačno promijeni. Zato osobno odluku da se nova zgrada izgradi kao kopija stare, držim katastrofalnom, tko god da ju je donio.

Avatar neugodan
neugodan
12:04 06.03.2012.

minirat sa 100T tnt-a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ako ju treba rusit cekicem, nek me zovu.... treba minirat i ono smece od paromlina!!!! _________________________________________________________

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije