Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ PRESUDE Nebrojene analize i dokazi, cisterne, policija, krizni stožer... i ništa!?

Milijuni kuna građana za zaustavljenu istragu

vrbani04_02_311.jpg
Foto: Boris Šćitar
VL
Autor
Vojislav Mazzocco
16.10.2008.
u 01:07


Tisuće radnih sati, rad noću i vikendom, beskrajne analize vode iz Vrbana III. u domaćim i stranim institucijama, policijske straže, dovoženje pitke vode cisternama, ispiranje cijevi, krizni stožer... stajali su porezne obveznike milijune kuna.

Bez krivca nema naplate
– Procjenjujem da smo samo mi u posljednjih godinu dana na Vrbane III. potrošili 1,5 milijuna kuna – rekao nam je Tihomir Majić, ravnatelj gradskog Zavoda za javno zdravstvo. Njegovi stručnjaci morali su zbog tog naselja zapustiti sve druge poslove te danonoćno prikupljati uzorke i analizirati ih.

– Grad nam nije dao dodatni novac za to. Sve smo sami financirali jer je naša obveza bila odraditi taj posao. Međutim, ako se ikada bude utvrdilo tko je odgovoran, pokušat ćemo naplatiti te troškove – rekao je Majić bez puno vjere da će se to ikada dogoditi.

Manjak vjere u rješenje slučaja u Vrbanima III. razumljiv je jer ni godinu dana od početka istrage policija nije objavila nikakve rezultate vrijedne spomena. Državno odvjetništvo nije podiglo optužne prijedloge, kaznenih prijava nema, a kamoli presuda.

– Vjerujem da bi slučaj Vrbani mogao biti ogledan primjer za obračun s korupcijom samo kad bi bilo političke volje za to – tvrdi naš sugovornik blizak gradskoj vlasti. On ponajviše optužuje državne institucije da nisu odradile svoj posao i da se istraga o Vrbanima namjerno zaustavljala. Iako ne želi govoriti o imenima, tvrdi da su neki visoki dužnosnici u Vrbanima jeftino dobivali stanove i time postajali dužnici Branka Vojnovića koji se nije libio tražiti od njih protuuslugu. Nije inkriminirajuća, ali je svakako simptomatična činjenica da u Vrbanima, točnije na adresi Kutnjački put 18, stanuje Marica Savić koja je potpisala uporabnu dozvolu za zgrade u Palinovečkoj ulici čiji stanari više od dvije godine nemaju zdravu vodu. Savić je odbacila sve insinuacije.

– Dvosobni stan u Kutnjačkom putu kupila sam 2004. prije nego što su zgrade izgrađene. Izdavanje uporabne dozvole i moja kupnja stana nisu u vezi. Ne znam zbog čega je ova uporabna dozvola zanimljivija od mnoštva drugih koje sam izdala – kaže Marica Savić koja je prošle godine otišla u mirovinu.

Bandićev bijes
Kad su u medijima optuženi djelatnici Gradskog poglavarstva da primaju novac za ishođenje uporabnih dozvola, gradonačelnik Bandić doslovce je pobjesnio. Bijes je usmjerio na novinare i optužio ih da sudjeluju u prljavoj predizbornoj kampanji.

– Vidjet ćete, čim završe parlamentarni izbori, u Vrbanima će poteći čista voda – tvrdio je Bandić. Njegovo proročanstvo do danas se nije ostvarilo, vjerojatno stoga jer se nalazimo u permanentnoj kampanji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije