Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Najviše novca dobiva Bandićeva stranka jer ima najviše zastupnica

Za svakog gradskog vijećnika njegova stranka dobiva 35.750,56 kuna, a za žene je cifra za 3500 kuna veća jer su podzastupljeni spol
01. rujna 2017. u 08:19 10 komentara 730 prikaza
Zagreb
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Milijun i osamsto tisuća kuna. Nije riječ o iznosu loto dobitka, barem na za “obične” građane, već o novcu koji će za pola godine rada u novom sazivu zagrebačke Gradske skupštine dobiti političke stranke za svoje zastupnike.

ZAGREBAČKA SKUPŠTINA Prihvaćen prijedlog preimenovanja: Trg maršala Tita otišao u povijest

Riječ je o namjenskim sredstvima koja se mogu koristiti u svrhu financiranja političkih aktivnosti. Prema Odluci o raspoređivanju sredstava, za svakog gradskog zastupnika njegova stranka dobiva 35.750,56 kuna. Za vijećnice će pak dobiti nešto više, 39.325,60 kuna jer su podzastupljeni spol. Budući da ima najviše zastupnica u svojim redovima, njih sedam, stranka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, dobit će i najviše novca, oko 209 tisuća kuna po tromjesečju. Najviše novca nakon stranke BM365 ide SDP-u i HDZ-u, nakon čega slijede zastupnici s lista Sandre Švaljek i Brune Esih te HSLS.

Financijska sredstva za Anku Mrak-Taritaš, Sonju Konig i Stanka Kordića dobit će Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) jer su u trenutku konstituiranja skupštine bili njihovi članovi. Troje zastupnika u HSU je prešlo iz HNS-a, a odmah potom osnovali su novu stranku Glas. Premda su ih mnogi optuživali da su u HSU ušli samo zbog novca, oni takav scenarij negiraju.

– Sredstva idu HSU-u i sve će biti u skladu sa zakonom. Ni o kakvom prebacivanju sredstava nije bilo razgovora – kazao je Ismar Avdagić, glasnogovornik Glasa. Jurica Galešić iz HSU-a kazao je da će stranka novac trošiti imajući u vidu rezultate izbora i volju građana. Prema mišljenju Ministarstva uprave, oni novac ipak mogu prebaciti Glasu jer se političke stranke vode kao pravne osobe koje mogu donirati sredstva drugim subjektima. Sami skupštinari po sjednici dobiju 1200 kuna, ali samo ako se pojave na njoj. Isti iznos dobivaju i za sudjelovanje u odborima.

Milan Bandić POSRNULA 'CIBONA' Zagreb od Petračevog suradnika potražuje 2,38 mil. kn Tito odlazi iz Zagreba Tko uopće može biti protiv Trga Republike Hrvatske? Odlazi Tito? Esih: 'Nema ništa loše u tome što Bandić pokušava dobiti što veći broj zastupnika'
Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Koje smo svi mi ovce. Umjesto da se sve stranke same finaciraju od članarina mi još našim novcem plaćamo te političke protuhe i ljigave populiste, kako iz gradskog tako i državnog proračuna.

  • Deleted user:

    Hoće li lopov namiriti troškove izrade dokumenata stanara ustaško dimnjačarskog trga?

  • Deleted user:

    Izlazi biografija; Moj put od stipendista Titovog fonda do Titivog političkog egzikutora