Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Milan Bandić ima plan za povećanje nataliteta u Zagrebu

Iz gradskog Ureda za socijalnu zaštitu kazali su kako je uvođenje besplatnih udžbenika jedna od mjera kojom se želi potaknuti zagrebačke obitelji na povećanje nataliteta.
03. siječnja 2014. u 11:35 14 komentara 3835 prikaza
'gra...zagreb.07.07.2004 . rodiliste petrova bolnica -reportaza o rodiljama -foto: Zeljko Lukunic rodiliste bebe'
Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Posljednjeg dana 2013. godine gradonačelnik Milan Bandić odlučio se za još jedan potez kojim će uveseliti brojne zagrebačke obitelji, a svojim političkim konkurentima i drugim gradonačelnicima zadati glavobolje.

Obećao je, naime, već sljedeće školske godine besplatne udžbenike i srednjoškolcima, za početak onima iz obitelji s troje i više djece, no tu ne misli stati.

Prvo za višečlane obitelji

– To je uvod u uvođenje besplatnih udžbenika za srednjoškolce u cjelini. Zašto to radimo, mislim da nije potrebno objašnjavati jer nas je svake godine sve manje – kazao je Bandić dodajući da bi to trebali provesti svi gradovi uz pomoć nadležnog ministarstva.

beba Prvorođena beba u Požegi Prvi se u ovoj godini rodio Petar Kovačević iz Pleternice Beba Kad stigne beba Od prvog dana do prvog rođendana: Zašto plače? Raste li joj zubić?

– Ova vlada kasni sa svime pa i s ovim, ali to će napravit za 4-5 godina – rekao je Bandić. Podsjetio je da 56.320 zagrebačkih osnovnoškolaca već uči iz besplatnih knjiga koje im je grad kupio za 40-ak milijuna kuna što su u proračunima za 2014. učinili i mnogi drugi gradovi. Bandić je kazao da je novac za kupnju udžbenika za srednjoškolce iz višečlanih obitelji već osiguran, dok će svih 39.605 srednjoškolaca na to ipak pričekati barem do 2016.

Iz gradskog Ureda za socijalnu zaštitu kazali su kako je uvođenje besplatnih udžbenika jedna od mjera kojom se želi potaknuti zagrebačke obitelji na povećanje nataliteta. Iako je 2012. godine u metropoli rođeno 65 osoba više nego što ih je umrlo, da bi se pozitivan trend održao potrebne su i nove mjere pa su iz Ureda podsjetili da grad i drugim mjerama pokušava olakšat funkcioniranje zagrebačkih obitelji ali i njihovo daljnje širenje.

Tako se rođenje prvog djeteta stimulira novčanom pomoći od 1800 kuna za prvo dijete, 3600 za drugo te 54 tisuće za treće i svako sljedeće dijete.

– Novčana pomoć za prvo dijete isplaćuje se u dva navrata, za drugo u četiri, a za drugu djecu nekoliko puta godišnje tijekom šest godina – kazala je Irena Zagorec Rakarić iz nadležnog ureda. Novčana pomoć uvedena je u siječnju 2004. godine, a dobiva se za svako rođeno dijete čiji su otac ili majka više od deset godina stanovnici grada.

Promjene od 2011.

Njen iznos mijenjao se nekoliko puta pa je u travnju 2009. povišena na 3600, 7200 te 66 tisuća kuna, no iznos je na sadašnji smanjen 1. srpnja 2011. Osim ove pomoći, iz Grada su kazali da se obiteljima pomaže i s cijenom vrtića od 150 do 600 kuna, ovisno o prihodu, te besplatnim javnim prijevozom za sve učenike.

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
 • dario2612:

  zagreb je za 40 milijuna kuna kupio udžbenike za preko 50 000 djece, dok je vlada prošle godine za isti iznos kupila samo 10000 pametnih telefona za svoje službenike. tko je pametniji?

 • Avatar matalan
  matalan:

  u gradovima nema nataliteta, previše kafića i butika, treba dame na selu ostaviti da rade i rađaju, tam ih nebu sram hoditi s čoporom dece oko kikilje na bunar po vodu

 • Inat:

  Jel ovo neka sala? besplatne knjige povecavaju natalitet? jedino ako su jestive i ako uz svaku knjigu dolazi normalan posao....