Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kad stigne beba

Od prvog dana do prvog rođendana: Zašto plače? Raste li joj zubić?

Beba
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
02.11.2013.
u 12:00

Zašto plače? Raste li joj zubić? Kada početi s dohranom? Bezbroj je pitanja s kojima se roditelji susreću kada novorođenče stigne kući. Odgovore i savjete koji će vam olakšati svakidašnjicu pronađite u našem vodiču koji prati prvih 12 mjeseci bebina života

Što sada? Stigli ste iz bolnice sa svojim malim zavežljajem sreće i bezbroj je pitanja koja vas muče. No, prije traženja odgovora dobro se odmorite i naspavajte. Ukradite trenutak kad vaša beba spava, a činit će to često prvih tjedana, i pridružite joj se u odmoru. Mnoge majke upadnu u stupicu ideje kako mogu sve pa počnu ribati podove, glačati, usisavati. Za rukav povucite roditelje i ostalu rodbinu, a ni supruga nemojte izostavljati iz roditeljskih i kućanskih obveza. Dobro ga upregnite i pripremite se na vrtlog emocija zbog navale hormona. Nemojte paničariti ako vaša beba odmah po izlasku iz bolnice ne prospava cijelu noć.

Većina mališana još će se nekoliko mjeseci zbog gladi buditi u svako doba dana i noći. Ako možete, dijete je najbolje isključivo dojiti do 6. mjeseca jer dojenje, uz to što vašem novorođenčetu osigurava sve nužne nutrijente, pomaže pri stvaranju bliskog kontakta i povjerenja. Tijekom prve godine morat ćete bebi svakodnevno davati D vitamin, a preporučuje se i što duži boravak na svježem zraku. Neka vas ne plaše niske temperature. Kad prvi put vaše dijete dobije vrućicu, pomoći će vam trik sa špricom iz ljekarne kojom ćete lako djetetu dati lijek uštrcavanjem u usta, dok će kod malih beba praktičan biti čepić. Izaberite pedijatra kojem vjerujete jer dobro je unaprijed znati koga ćete nazvati u slučaju kakve nedoumice. A bit će ih mnogo. Zašto beba plače, kad će joj izrasti zubi, razvija li se normalno?

Pronađite u našem vodiču kroz prvih 12 mjeseci korisne savjete i smjernice koji će vam olakšati svakidašnjicu i odgovoriti na pitanja. I nemojte zaboraviti uživati sa svojom bebom.

Vodič sa savjetima

1. Vaša beba prvi će mjesec uglavnom spavati i jesti. Ako plače, to nije zato što je “zločesta” već znak da je gladna ili da je nešto boli. Majka i dijete privikavaju se jedno na drugo, a u tome im pomaže dojenje. Ako postoji problem s dojenjem, onda ćete bebu hraniti adaptiranim mlijekom. Bljuckanje vas ne treba zabrinjavati sve dok dijete dobiva na težini, a savjetuje se pridići dijete da podrigne nakon obroka. Do kraja mjeseca beba će gledati u oči, proučavati ljudska lica i prepoznat će majčin miris i glas.

2. Počinje aktivni socijalni kontakt bebe s okolinom. Ona bolje vidi, povezuje glas i lice, razlikuje glasove i predmete. Igra se vlastitim rukama i stvara sliku o svome tijelu te može iskazati je li zadovoljna ili nije. Kad prepozna roditelja, pokazuje zadovoljstvo smijući se i mašući rukama po zraku. Počinje odizati glavicu i razvija “stav mačevaoca”. Dijete mora spavati na leđima da se smanji opasnost od SIDS-a (sindroma iznenadne dojenačke smrti), a na trbuhu u vrijeme kad je budna.

3. Pričajte bebi, igrajte se s njom, pokazujte joj nove stvari i što više stimulirajte njezine osjete. Beba voli kad se šalite s njom mašući glavom, pljeskanjem dlanova ili kad joj plazite jezik! Ako je dulje ostavite samu, protestirat će. Šakice se opuštaju i beba počinje razvijati hvat svinutim prstima i dlanom koji se naziva radiopalmarni hvat. Gledat će svoje ruke i vježbati pokrete prstima. Primitivni refleksi do kraja mjeseca polako nestaju, a radnje postaju sve voljnije. Pamti pozitivne reakcije pa ponavlja ponašanje.

4. Beba sada čuje gotovo jednako dobro kao i odrasla osoba, a reagira na glazbu i određuje izvor zvuka. Do kraja mjeseca počet će prepoznavati i svoje ime. Negoduje i okreće se od onoga što ne želi, a razveselit će vas različitim izrazima lica i osmijehom. Na trbuhu radi pokrete „plivanjem“ i tako se kreće po krevetiću. Moguće je i da počne sliniti jer se desni pripremaju za nicanje zuba, ako već nisu počeli izbijati.

5. Beba se s lakoćom okreće s leđa na trbuh i obratno. Postoji koordinacija oko-ruka i namjerno poseže za predmetom. Premješta igračke iz jedne u drugu ruku, a trebat će pripaziti jer sve stavlja u usta i žvače. Sve češće izgovara slogove, posebno riječ “da”. U ovom mjesecu mogu se pojaviti i rani znakovi straha od nepoznatih osoba. Beba će novo lice pažljivo promotriti i nagraditi ga smiješkom ako mu se svidi. Vama će se pak svidjeti kako stavlja nožne prste u usta dok leži na leđima. Poznaje roditelje, braću i sestre.

6. Počinju nicati prvi zubi ako već nisu izbili. Većina djece prve zube dobije do osmog mjeseca, iako to nije pravilo. Formula za broj zubi jest: broj zubi = broj mjeseci – 6. S navršenih šest mjeseci pravo je vrijeme za dohranu. Jednom tjedno uvodi se po jedna nova namirnica, a dohrana se započinje voćem i to jabukom, kruškom i bananom – jedna po jedna voćka. Od povrća se prvo uvodi korabica, batat, tikvica, buča. Tu su još i žitarice, npr. kukuruzna krupica, rižine pahuljice...

7. Beba će se sve više kretati, a povlačenjem po podlozi podsjetit će vas na vojnika. Kreće se pomoću ruku koje su savijene uz oslonac na laktove, dok su noge ispružene i ne sudjeluju u tome, što se naziva vojničkim puzanjem ili kretanjem tuljana koje će bebi omogućiti da istražuje okolinu. Pri počecima puzanja djeca najčešće krenu prvo unazad dok ne shvate kako se preusmjeriti naprijed. Počinju shvaćati značenje riječi „ne“ prema tonu vašega glasa, a mama postaje središte djetetova života.

8. Dijete je jako radoznalo. Počinje puzati i dobro se kretati uokolo. Njegove radnje mogu biti i štetne i opasne pa pažnju treba usmjeriti na osiguranje okoline. Za malu djecu posebno je opasna kuhinja pa treba osigurati utičnice, zaštititi oštre rubove. Sa 8,5 mjeseci dijete se može povući u klečeći stav. Pritom se koristi rukama, a da bi se održalo u tome stavu, mora se pridržavati. Dijete je u mogućnosti samostalno se posjesti i sada tek možemo govoriti o sjedenju. Sjeća se prošlih događaja, a možda će progovoriti riječi „mama“ i „tata“.

9. Potpuno je razvijeno samostalno sjedenje, sjedi održavajući ravnotežu bez pomoći ruku kojima se sada može slobodno igrati, a okretanjem tijela stvara veće mogućnosti za aktivnost ruku. Brani se od pada unatrag pružajući ruke straga (stražnja obrambena reakcija). Pripazite na sigurnost u vašem domu, osigurajte stepenice te maknite otrovne biljke iz blizine djeteta jer se ono voli penjati.

10. Gotovo svako dijete dosad je već propuzalo. Neka djeca hodaju uz namještaj, a neka naprave prve korake. Mogu se popeti i spustiti sa stolca. Dosad je usavršeno sjedenje, okretanje i mijenjanje položaja. Dijete može hodati uz predmete, pri čemu i ruke i noge imaju oslonac. Često ćete morati hodati uz njega držeći ga za za ručice. Omiljena mu je igra skrivača. Mališan će se sada skrivati očekujući da ga nađete, a obožavat će i kupanje i pljuskanje vodom. Dijete postaje svjesno sebe te traži odobravanje, pažnju i društvo.

11. Kupite djetetu slikovnice jer će moći samostalno okretati stranice, a moglo bi vas “izluđivati” skidanjem čarapa, što je vještina koju će sada svladati. Može skinuti cipele i skupljati manje predmete, a kad stekne sigurnost u hodanju uz namještaj, postupno će se prestati pridržavati i kretati samo. Vrijeme je i za prve cipele, no pedijatri preporučuju da pustite dijete da unutar kuće hoda boso. Većina ima pasivan vokabular – znaju nazive za predmete, iako ih ne izgovaraju, i mogu izvršavati naredbe.

12. Vaše dijete sada je svjesno sebe, ima svoje potrebe i znat će ih izraziti. Do prvog rođendana vjerojatno će izgovoriti jednu do dvije riječi, a iako većina djece prohoda, treba napomenuti da je normalno da djeca prohodaju do 18. mjeseca života. Reagira na svoje ime i razumije jednostavne upute. Prepoznaje sebe i bliske osobe na fotografijama. Do kraja prve godine života utrostruči svoju rodnu masu, prirast tjelesne visine je oko 25 cm, a opsega glave oko 10 cm.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije