Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.10.2017. u 15:26

Zašto se ne bi uredile sobe kako bi se moglo prespavati, i to u stilu 15. stoljeća?

Obilazak zidina, fotografiranje kapelice sv. Filipa i Jakova i moguće Oltara domovine.

Tako najčešće izgleda izlet svakog posjetitelja na Medvedgrad. Ostaju maksimalno sat vremena. A nemaju ni što dulje raditi na srednjovjekovnoj utvrdi koja ne nudi nikakav sadržaj. No moguće da se uskoro sve to promijeni jer od proljeća počinje velika rekonstrukcija. Uz ostalo, tamo će urediti i srednjovjekovnu smočnicu kako bi posjetiteljima dočarali ondašnje vrijeme, a radit će cijele godine pa će svaki mjesec organizirati drugu manifestaciju. Kupit će i tribine te pozornicu kako bi imali svu potrebnu infrastrukturu, a to je samo mali dio ideje zaposlenika Parka prirode koji će konačno na brdo time dovesti malo veći broj ljudi. Kad se zbroje iznosi dviju velikih investicija – investicije projekta obnove Medvedgrada i investicije u žičaru – radi se o oko 150 milijuna kuna, što će većim dijelom osigurati Europska unija. Takav se novac u Park prirode Medvednica već dugo nije ulio. Nadajmo se da će se i isplatiti ulaganje. Jer čemu svi planovi ako nisu izrađeni do u detalja.

Žele li privući turiste, treba razmišljati i o posebnoj liniji koja će strance dovoziti direktno iz centra grada. Jednako kao što do tvrđave Castelo de São Jorge iznad Lisabona vozi i tramvaj i autobus, a do utvrde Schloßberg u Grazu vozi uspinjača. Naš je Medvedgrad, doduše, malo dalje od grada nego što su ova dva dvorca, ali i od te se činjenice može napraviti priča. Posjetitelje u busu, recimo, može dočekati zloglasna Crna Kraljica koja će pričati o tome kako je sa zidina bacala svoje neprijatelje i pozvati ih da pokušaju pronaći tunele koji Medvednicu spajaju s Gornjim gradom, što je poznata zagrebačka legenda... Zašto se na Medvedgradu ne bi uredile sobe kako bi se moglo prespavati, i to u stilu 15. stoljeća?

Uspjelo se od Zagreba stvoriti sinonim za advent, Medvedgrad bi mogao biti jednako atraktivna priča. Jer za sada je on tek – potpuno neiskorišten potencijal.

Komentara 4

Avatar Stjepan .
Stjepan .
12:06 07.10.2017.

Oltar domovine hrvata na Medvedgradu je jedan jedini.

DU
Deleted user
08:55 05.10.2017.

svakako ima smisla !

BL
Blomberg
18:30 05.10.2017.

Prilaz i oznake puta do tamo jako lose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije