Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED NA MARKOVU TRGU

Zaštićeni najmoprimci protiv izmjena zakona: Imate li dovoljno kamiona za naše deložacije?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
01.03.2018.
u 10:57

Prosvjed organiziraju "Hrvatski savez udruga stanara", "Udruga stanara grada Splita", "Udruga stanara grada Zagreba" i "Udruga stanara grada Dubrovnika".

Svatko ima pravo na krov nad glavom, ali ne na tuđi račun, poručila je u četvrtak udruga Vlasništvo i posjed odgovarajući na prosvjed članova Hrvatskog saveza udruga stanara na Trgu svetog Marka protiv prijedloga izmjene Zakona o najmu stanova, čije bi izglasavanje, kako navode, rezultiralo deložacijom i tjeranjem na ulicu više od četiri tisuće obitelji u Hrvatskoj.

Izmjene Zakona o najmu, o kojima će danas raspravljati Hrvatski sabor, važan su korak u rješavanju statusa obespravljenih vlasnika stanova, koji već 70 godina ne mogu koristiti svoju privatnu imovinu, navode u priopćenju vlasnici stanova okupljeni u udrugu Vlasništvo i posjed.  

Unatoč nedostacima, očekuju kako će novi zakon uštedjeti milijune kuna poreznih obveznika koje bi bile utrošene na obeštećenje stvarnih vlasnika.

Razlog tomu je što u njihovim nekretninama žive zaštićeni najmoprimci koji najamninu plaćaju svega stotinjak kuna mjesečno, odnosno 2,4 kune po četvornom metru, i to za stanove koji su uglavnom smješteni u samim gradskim središtima. Istovremeno, stvarni vlasnici tih stanova, da bi imali vlastiti krov nad glavom, iznajmljuju stanove po tržišnim cijenama od 300-400 eura, ili su primorani dizati kredite u bankama, tvrde vlasnici.

O takvoj situaciji, neprihvatljivoj u suvremenim demokracijama, očitovao se i Europski sud za ljudska prava, presudivši već četiri puta u korist vlasnika stanova, na osnovi temeljnog ljudskog prava na vlasništvo. Isti je sud još 2000. godine odbio zahtjev stanara (tzv. zaštićenih najmoprimaca) za otkupom tih stanova.

S obzirom na tvrdnje zaštićenih najmoprimaca, udruga Vlasništvo i posjedu ističe da više od polovice zaštićenih najmoprimaca ima druge vlastite nekretnine, a većina nekretnina u kojima stanuju su trosobni stanovi u užim središtima gradova.

Većina vlasnika nekretnina izvorni su vlasnici (ili njihovi nasljednici), među zaštićenim najmoprimcima (njih oko 3000) ima najviše 19 branitelja, a stanarsko pravo ne postoji u hrvatskim zakonima.

Nakon desetljeća nerješavanja tog problema, Hrvatsku je zbog grubog kršenja temeljnih ljudskih prava pravomoćno osudio i Europski sud za ljudska prava, podsjeća udruga vlasnika stanova.

Podsjećaju kako je nakon presuda Europskog suda za ljudska prava Vijeće ministara EU-a zatražilo od Hrvatske da, sukladno presudama, donese izmjene zakonskih propisa do kraja 2017. godine.

"Žalosno je što mi danas, u demokratskoj državi, članici EU, moramo nekoga podsjećati na osnovne postulate slobodnih društava - nepovredivost privatnog vlasništva. Ovo inzistiranje da žive u tuđem protiv volje vlasnika praktički je zazivanje neformalne eksproprijacije imovine, u ime nečijeg prava na krov nad glavom", poručuje Igor Leskovar iz udruge Vlasništvo i posjed.

Mi nikome ne osporavamo pravo na krov nad glavom, ali to se pravo ne može ostvarivati na tuđi račun, kaže Leskovar. Dodatno nas bole informacije da su neki od zaštićenih najmoprimaca svoje nekretnine prebacili na druge osobe, upravo kako bi mogli nastaviti koristiti naše, dodao je.

Osim toga, sukladno svim presudama Europskog Suda za ljudska prava (ali i nedavnim pravomoćnim presudama hrvatskih sudova), vlasnici imaju pravo na novčanu odštetu za cjelokupno vrijeme boravka zaštićenih najmoprimaca u njihovim stanovima, što će predstavljati vrlo ozbiljnu štetu po državni proračun. Procjenjuje se da je riječ o iznosima i do 200 milijuna kuna, poručuju iz udruge Vlasništvo i posjed.

Stotinjak članova Hrvatskog saveza udruga stanara okupilo se u četvrtak ispred Hrvatskog sabora na prosvjedu kojim žele utjecati na saborske zastupnike da odbace prijedlog izmjene zakona, koji je u prvom čitanju.

 

Komentara 132

Avatar southman
southman
09:47 01.03.2018.

70 godina žive u tuđim stanovima od toga 50 godina džabe, a posljednjih 20 za 2,5 kn po metru kvadratnom i još bi narednih 70 tako !?

CV
cvikcange
10:04 01.03.2018.

Može vas biti sram. Imali ste 70 godina priliku platiti nekretninu stvarnim vlasnicima. Svaki onaj koji nije bio muktaroš upravo je to i napravio.

KA
Kadjar
10:08 01.03.2018.

Termin "zaštićeni najmoprimac" je napoznat u Europi! Živjeli su besplatno u tudjim stanovima i umjesto da kazneno odgovaraju pred sudovima za neovlašteno koruštenje tudje imovine. oni se usudjuju još i protestirati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije