Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CENTAR KNAP

Mali princ obilježit će Dan grada na Peščenici. Očekuju vas besplatne radionice za djecu, izložba i šetnja.

Skulptura Nade Orel
Foto: Reina Brabenec
1/3
22.05.2024.
u 12:23

Putovanje dječaka s malog asteroida koji u potrazi za drugim planetima susreće raznolike likove i u razgovorima s njima dijeli mudrosti o ljubavi, prijateljstvu, značenju života te ljudskoj prirodi. Ovaj književni klasik Antoinea de Sainta-Exuperyja obilježio je mnoštvo generacija, a obilježit će i Dan grada Zagreba u Centru kulture na Peščenici, popularno zvanom KNAP.

Skulpture nadahnute pričom Mali princ umjetnice i kiparice Nade Orel krase peščenički park u Ulici Vladimira Vidrića. Upravo zato, dobio je naziv Park Malog princa. U želji da se Park s likovima iz priče ponovno oživi, Centar KNAP povodom Dana grada, 25. svibnja, organizira trodnevni umjetničko-edukativni program koji će u središte staviti baš njih. 


-    Posredstvom bogatog programa prilagođenog svim dobnim skupinama građani će imati priliku osvijestiti svrhu Dana grada sadržanu u težnji ka zajedništvu i održivom djelovanju u fizičkom prostoru kao reliktu prošlosti, kulture i tradicije njegovih stanovnika, a današnjem sastavnom dijelu identiteta živopisnog grada. – ističu iz KNAP-a. 


Likovna radionica za djecu „Mali princ u posjeti našem planetu“ otvorit će program s početkom u 10.30 sati. Vodit će ju Jurana Linarić Mlinarić, upoznati djecu s likovima novele, popratiti njihove dogodovštine te s matičnog asteroida preseliti na sliku planeta Zemlje. Namijenjena je djeci od osam godina. 


Za 27. svibnja planirana je izložba „Mali princ u Zagrebu“ čiji je cilj ukazati na značaj Parka za urbanističko uređenje gradske četvrti. Donosi povijesni pregled uređenja od ideje do realizacije, arhivske materijale te vizualni prikaz parka kakav je danas. Pokušava prikazati uspomene, osjećaje i povezanost stanovnika s Parkom. Izlošci izložbe mogu se razgledati do 3. lipnja.


Zadnji dan, 28. svibnja, zaključit će edukativna radionica „O javnim prostorima“ u 18 sati. Pod vodstvom povjesničarke umjetnosti Ane-Marije Senfner, sudionici će prošetati od Centra KNAP do Parka Malog princa. Tema radionice su različiti tipovi javnih prostora, a njome se želi potaknuti sudjelovanje građana u oblikovanju svakodnevnog okruženja. 


Šetnja završava uz performansu multimedijalnog umjetnika Leonarda Loscialea kojom se, baš kao u noveli Saint-Exupéryja, želi dočarati alegoriju stereotipa suvremenog društva i preispitivanje ljudskog karaktera sastavljenog od empatije i ega, poručuju organizatori.

Sudjelovanje u svim aktivnostima je besplatno a za radionice i šetnju potrebna je prijava putem adrese e-pošte centar@knap.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije