Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUO obnavlja

Mala kavana, vrt i glazbeni salon u palači Gvozdanović

palača gvozdanović  (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
29.01.2013.
u 20:00

Palača je posljednji put obnovljena 1929. i trenutno je u zapuštenom stanju. 
Uređenje bi se financiralo iz fondova EU i stajalo bi 15,5 milijuna kuna

Gornjogradska palača Gvozdanović, sagrađena u 19. stoljeću, trebala bi uskoro biti potpuno obnovljena. Naime, u palači je smještena zbirka Anke Gvozdanović i njena supruga, koju je Anka, kako joj kuću ne bi nacionalizirali nakon Drugog svjetskog rata, darovala Gradu Zagrebu na upravljanje.

Samoodrživost objekta

Međutim, kako od posljednje adaptacije 1929. godine ništa nije obnavljano, zgrada je u prilično zapuštenom stanju, zbog čega je zbirka zatvorena za javnost. Ipak, Muzej za umjetnost i obrt, koji upravlja palačom, pokrenuo je inicijativu te prijavio obnovu palače u svrhu revitalizacije kulturne baštine za natječaj za europske fondove. Vrijednost projekta, procijenio je idejni arhitekt Željko Kovačić, iznosila bi 15,5 milijuna kuna.

– Došli smo do razine izvedbenog projekta, zatražena je lokacijska dozvola, a ovo je najizvjesniji način da dobijemo novac za obnovu, sve kriterije ispunjavamo. Grad u proračunu nema novca za tu svrhu, a projekt je takav da ne može ići u fazama – rekla je zamjenica ravnatelja MUO-a Vesna Ledić.

Kod projektiranja, kaže Ledić, vodilo se računa o samoodrživosti objekta, pa će palača, usto što će biti svojevrstan muzej i uvid u život bogatog zagrebačkog građanskog sloja, imati još funkcija.

– Uredit će se glazbeni salon, gdje se i sad održavaju koncerti, no imamo problem s organizacijom jer cijela kuća nema grijanja, elektroinstalacije su dotrajale...

Također, stavit ćemo u funkciju i potkrovlje, gdje će biti dvorane za razna predavanja, simpozije, kongrese te primanja manjeg kapaciteta. Uredit ćemo i suvenirnicu na samom ulazu – kaže Ledić.

Kavica u podrumu

No najveći faktor u konceptu samoodržavanja bit će malena kavana s pet stolova, koja će biti u podrum, a gledat će na terasu, koja vrtom kaskadno spaja Gornji grad s Dubravkinim putem.

– Kavana će raditi neovisno o radu zbirke, obnovit će se cijeli vrt, a moći će se proći kroz cijelu kuću a da se zbirka ne dira – rekao je Kovačić te dodao da će pokraj kafić biti i malena recepcija, gdje će se biti predstavljena povijest palače, fotografije, jelovnici...

Ideja je cijelog koncepta oživiti gornjogradsku jezgru, koja je prilično loše iskorištena, kazali su iz MUO-a, a nadaju se da bi obnova mogla početi uskoro.

>>FOTO: Stanovi u kojima je prije pola stoljeća vrijeme stalo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije