Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulična umjetnost

Makeover Dugava gotov za 15 dana

grafit
16.09.2011.
u 08:38

Udružene art street snage akcijom Muzeja ulične umjetnosti oživile su oronule zidove novozagrebačkog naselja - slikali su domaći, ali i umjetnici iz drugih zemalja

Kako bismo se izbliza uvjerili u preobrazbu Dugava, direktorica Muzeja ulične umjetnosti Ivana Vukšić spremno nas je provela ulicama svoga kvarta. Rođena Dubrovčanka, u Zagreb je stigla prije 11 godina i, kako kaže, bila je to ljubav na prvi pogled. Iako se mnogi pitaju zašto se jedna “dotepenka” toliko trudi oko oslikavanja Dugava, Ivana priznaje da je tu riječ o nečemu većem od samog oslikavanja zidova.

Decentralizacija kulture  

Ovo je građanski projekt i njime želimo odaslati poruku da se ništa neće promijeniti ako to ne učinite sami. Uređivanjem zidova i dovođenjem 30 umjetnika u Dugave želimo pokazati da centar grada nije jedino mjesto u kojem se nešto događa. Tako radimo decentralizaciju kulturne ponude i mentalnu degetoizaciju stanovnika Dugava – govori i pokazuje na rad umjetnice Pekmezmed koja je oslikala ulaz u knjižnicu, jedinu kulturnu instituciju u Dugavama osnovanu u posljednje 24 godine. Tridesetak domaćih i stranih umjetnika petnaest je dana boravilo u Dugavama i to kako bi bojili, crtali, ilustrirali, lijepili stripove i tako pridonijeli zanimljivijem izgledu sivih pročelja tog novozagrebačkog kvarta.

 

Uništit će ih vrijeme?

 

Stipan Tadić umjetnik je iz Sigeta i od prvog dana oslikavanja dobiva “nemoralne” ponude. Ljudi ga traže da oslika njihova dvorišta ili napravi njihove portrete, a kada nađe vremena, rado se odazove. A u lijepom sjećanju svih stanovnika ostat će umjetnik Phlegm iz Velike Britanije koji je među prvima stigao u kvart i oduševio svojim crno-bijelim radovima. Na pitanje boje li se umjetnici da će njihove radove netko uništiti, Ivana odgovara sa smiješkom: – Vjerojatno hoće. Ili lokalni grafiteri ili vrijeme. No njima je samo bitno da stvaraju – kaže. Išarana fasada vrtića Tratinčica dobila je svoje murale, a bojama je oživljena i Osnovna škola. – Dugave su zaslužile ovakav “makeover” i tu još nije kraj – poručuje Ivana.

Komentara 1

AM
amato
14:32 16.09.2011.

Ma to je u redu. Iako se meni više dopadaju hiperrealističke slike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije