Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za zelenilo

Magnolija, višnja, javor i orah razlog su novog niza pobuna u Zagrebu

27.03.2018.
u 08:31

Niknuo pokret za zaštitu “ugroženih stabala”.

Suza za srušenu višnju, lampaš za nestale magnolije, peticija za grm, žalba zbog oraha i javora... U Zagrebu se posljednjih dana i tjedana proširio pokret za zaštitu “ugroženih stabala” pa se jedna za drugom nižu situacije u kojima se Zagrepčane poziva na bunt zbog nove žrtve.

Građani su trenutačno ogorčeni zbog dva velika drva magnolije koja su iščupana s Trga žrtava fašizma. Društvenim mrežama proširila se slika na kojoj se vidi kako radnik strojem čupa drvo koje je očito smetalo izvođenju desetak milijuna kuna vrijednih radova u sklopu kojih se uređuje površina oko Meštrovićeva paviljona. To Zagrepčanima ipak nije bio dovoljno dobar razlog za uklanjanje starih magnolija, pa su, ljutiti, na ogradi gradilišta ostavili poruke gradonačelniku Milanu Bandiću. Poručili su mu da vrati magnoliju, a nepoznate su osobe na mjestu gdje je drvo nekada stajalo zapalile lampaš. Također, netko je ondje posadio novu sadnicu, no u Zrinjevcu kažu da je uklanjanje stabala bilo u skladu s projektom te da nisu uništena.

– Magnolije su izvađene s korijenom te prebačene u rasadnik Zrinjevca. Nikada nismo posjekli ni jedno zdravo drvo, a rušimo samo ona koja su bolesna i za koje imamo dozvolu jer moramo biti odgovorni. Znamo da je možda nekome neko staro stablo priraslo srcu, ali što ako padne i ozlijedi nekoga – rekao je direktor Zrinjevca Igor Toljan te dodao da oni sade pet puta više drveća nego što ga uklone. S njime se ne slažu stanari Štefanićeve ulice u Vrbanima gdje je Zrinjevac uklonio gotovo 40 godina staru voćku.

– Generacije su odrastale gledajući tu višnju, bila je dio nas, a onda nas je jednog dana dočekao panj – sa suzom u očima prepričavaju stanari koji za svoj problem krive predstavnicu suvlasnika stanara iz susjednog ulaza. Zrinjevac je, naime, na njezin poziv uklonio drvo, a stanari su dobili objašnjenje “da se višnja ne uklapa u uređenje te je treba ukloniti iz estetskih razloga”. Također, ponuđeno im je da će na tome mjestu posaditi jasen, no stanari za tu ideju ne žele ni čuti. Da Zrinjevac nije smio posjeći javore u Parku mladenaca u Sigetu smatraju pak tamošnji stanari koji su od Zrinjevca dobili objašnjenje da se “stabla ruše zbog plodišta gljiva truležnica te da će nova biti posađena u što skorijem roku”.

– Stabla nam nisu djelovala bolesno te mislimo da su posrijedi drugi interesi – kaže Gordana Pasanec te dodaje kako se ondje stanari trenutačno bore za orahe u Aveniji Većeslava Holjevca koje jedan privatnik želi posjeći.

Briga ili pomodarstvo?

Također, građani su već pokrenuli inicijative kako bi se sačuvalo postojeće zelenilo u Gradu.

– Potaknuti devastacijom pod izlikom obnove Trga žrtava fašizma, obratili smo se Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode s apelom za zaštitu zdravog biljnog fonda, a osobito vrlo vrijednog i rijetkog, a malo poznatog grma konopljike, starog više od pola stoljeća – poručili su iz inicijative 1postozagrad te dodali kako se radi o jedinoj takvoj jedinki u Zagrebu izvan Botaničkog vrta.

No koliko je cilj takvih akcija doista briga za okoliš, a koliko pomodarstvo pita se pak ugledni psihijatar Vlado Jukić.

– Naravno da se osoba može emotivno vezati uza stablo, no teško da je baš toliko ljudi iskreno dirnuto. Mislim da je trenutačno jako popularno javno izražavati svoje mišljenje i biti glasno za nešto ili protiv nečega, o kojoj se god temi govori. Sad su u modi stabla – zaključuje.

Komentara 2

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
11:44 27.03.2018.

Kada nemaš posla i ne znaš što bi drugo u životu radio, onda razmišljaš o glupostima

DU
Deleted user
12:47 27.03.2018.

Bravo. Napokon da se netko počeo boriti za zelenilo Zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije