Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapeo projekt pješačke zone

Trgu žrtava fašizma skočila cijena, a za Branimirac se čeka novac iz EU

28.11.2017.
u 08:59

Osim drvenih klupa, koje se i sad nalaze na trgu, a planiraju ih obnoviti, postavit će se i one kamene, novi koševi za smeće bit će ukopani u zemlju, a stalci za bicikle po potrebi će se izvlačiti iz svojih “ležajeva” na tlu, kamo će se jednostavnim potezom moći vratiti nakon upotrebe.

Neće stajati 4,2, nego 7,5 milijuna kuna. U pet mjeseci poskupjela je obnova Trga žrtava fašizma, i to zbog – stubišta.

“Problem s hidroizolacijom i statikom” stuba Meštrovićeva paviljona razlog je poništenja natječaja obnove trga oko nekadašnje džamije, raspisanog u srpnju, kad je Grad počeo tražiti izvođača radova u prvoj fazi velikog projekta pješačke zone od Branimirove tržnice do Jurišićeve. Prostor oko Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) trebao se većim dijelom urediti do kraja ove godine, a novim se natječajem, ovim od milijun eura, raspisanim jučer, radovi prolongiraju na 2018.

Fontana u drugoj fazi

Ono što će se zaista i raditi uglavnom je “prepisano” iz javne nabave od srpnja. Hortikultura, novi slivnici, stube, granitne kocke i kameni rubnjaci. Osim drvenih klupa, koje se i sad nalaze na trgu, a planiraju ih obnoviti, postavit će se i one kamene, novi koševi za smeće bit će ukopani u zemlju, a stalci za bicikle po potrebi će se izvlačiti iz svojih “ležajeva” na tlu, kamo će se jednostavnim potezom moći vratiti nakon upotrebe. Radit će se i rasvjeta, odnosno reflektori kojima će se osvijetliti Meštrovićev paviljon, ali i fontana koja se ispred njega nalazi. Upravo vodoskok bit će glavni predmet radova u drugoj fazi obnove trga, dok bi se u trećoj parkirališna mjesta u Ulici Franje Račkog trebala pretvoriti u pješačku zonu. Baš kao i ostatak prostora oko bivše džamije, odnosno čitav potez od Branimirca do Trga hrvatskih velikana.

Galerija: Rotor će graditi i tvrtka Bandićeva kuma

1/6

Projekt je to koji je za Grad već izradio studio Elle arhitektice Loredane Stunić, koja je u tu svrhu iznijela i svoju ideju uređenja Branimirove tržnice. Plac je to koji stoji poluprazan od lipnja 2015. godine, kada su otamo odneseni metalni kiosci, a prodavači preseljeni na stražnji dio tržnice, gdje se nalazi i ulaz u njezin unutrašnji dio. Dio u kojem je danas puno tek nekoliko lokala, dok na ostalima stoje obavijesti da se daju u najam, a rok za predaju ponuda je 17. veljače 2015.

– Prazno vam je to već godinama. Pa vidite da je čak i kafić zatvoren od 2013. Nema ovdje puno ljudi koji kupuju, pa samim time nema ni ovih koji prodaju. Ružno je i derutno, zato ovdje nije ugodno dolaziti – rekla nam je jučer gospođa s Branimirove tržnice koja prodaje piliće. Već godinama, objasnili su prodavači tekstila, obećava im se obnova njihova placa, a ugovore za najam štandova već dvije godine potpisuju svakih šest mjeseci.

Nije moglo ni u teoriji

– Trebali su početi s rekonstrukcijom ove godine, ali čini se, ništa – podsjetila je jedna od prodavačica na prošlogodišnje obećanje gradonačelnika Milana Bandića, koje se, kažu u Tržnicama Zagreb, ni u teoriji nije moglo realizirati. Samo obnova središnje zgrade na Branimircu stoji oko dva milijuna eura, ističu, a novac je to koji se planira namaknuti iz fondova Europske unije. Na njih, međutim, priznaju, još se nisu prijavili.

– Ako se nešto i bude radilo, to sigurno neće moći biti nikakav veći projekt – priznali su u Tržnicama. 

Pogledajte i video: Ovako će izgledati novi zagrebački rotor

Komentara 7

DU
Deleted user
18:30 28.11.2017.

Zašto nas ne čudi povećanje cijena, pogotovo ako je javni natječaj gotov? Od kuda sada odjednom skuplje, a nisu radovi ni počeli? Ej Bandiću, muljatoru! Što, zaboravili su tvoj mito ili. . . ? Predračun rade znalci, ne bilo kakvi talibani? Sve se radi uvijek malo više, zbog možebitnih govana do kojih uvijek može doći? Dozvoljavamo! No, to je "malo više"!?

LA
like_a_boss
11:58 28.11.2017.

Svaki natječaj je uređen tako da se obogati neko od bosanskih rodijaka...bosanci su nam ukrali Zagreb, dok se ne skupi kritična masa...

DA
DarthVader
09:32 28.11.2017.

Tipicno Bandicevski. Pitam stanovnike Zagreba do kada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije