Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pasja vrućina

Ljubimcima osigurajte laganu hranu, vodu i hlad

07.07.2015., Zagreb - Prave pasje vrucine na asfaltu Trga kralja Tomislava.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
23.07.2015.
u 14:00

Veterinari upozoravaju vlasnike da svoje pse za ovako velikih vrućina izvode ili rano ujutro ili kasno navečer

 Izraz "pasja vrućina", kažu vlasnici pasa, a složili bi se i njihovi ljubimci, ovih je dana, osim u prenesenom, aktualan i u doslovnom smislu. Jezici isplaženi do poda, ležanje u hladu, odbijanje hrane te veselo kupanje u fontanama, pseća je to svakodnevica na 37 stupnjeva.

Šetnja samo navečer

– Izlazimo samo prije sedam ujutro ili nakon 22 sata. Mireli je jako vruće pa i tada redovito hoda po biciklističkoj stazi, a ne po pločniku. Staza nije od asfalta, nego ima poseban premaz, mislim da joj je ugodnije za šape – objasnila je Andreja Vuletić, koja svojoj mješanki terijera Mireli, kad je na poslu, ostavi upaljenu klimu kako bi joj olakšala i boravak na zatvorenom.

Hrčci vole kupanje

Kako kaže, Mirela je ravnopravan član obitelji Vuletić i svi ukućani rade sve kako bi joj bilo jednako ugodno kao i njima. Da što više pokušaju olakšati svojim ljubimcima na nesnosnim vrućinama, vlasnike upozoravaju i veterinari. Savjetuju šetnje rano ujutro ili kasno navečer, hladnu vodu, laganu hranu, sjenovit prostor za boravak, po mogućnosti i kupanje ili samo namakanje vrata i grudnog koša. Ne vrijedi to samo za pse nego i za mačke, pa čak i za glodavce.

– Kunići ne reguliraju dobro tjelesnu temperaturu i vrlo brzo mogu dobiti toplinski udar ako se nalaze na vrućini ili na suncu – objašnjavaju veterinari te upozoravaju kako ih nije dobro držati ni na propuhu ili usmjeriti ventilator u njihovu smjeru jer se vrlo lako mogu i prehladiti. Vrućine im se može olakšati namakanjem ušiju budući da njima reguliraju tjelesnu toplinu, ili polaganjem mokrog ručnika, pa čak i keramičke pločice u nastambu. Dakako, vrlo je važno svakodnevno im osigurati svježu vodu, ali i svježe voće ili povrće. Isto je i kad je riječ o hrčcima i zamorcima, samo što se oni sami vole okupati u tanjuriću vode koji im se postavi u kavez.Tvorovi toplinski udar mogu dobiti već na temperaturi većoj od 25 stupnjeva te spadaju u iznimno rizičnu kategoriju životinja koje ne podnose vrućine. Vlasnici koji nemaju klimu život svojim ljubimcima mogu olakšati tako da u kavez ili prostor u kojem tvorovi spavaju stave boce zamrznute vode omotane u čvrst materijal, naprave sjenu, spuste rolete te im osiguraju dovoljno svježe vode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije