Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svijetlit ćemo do Mjeseca

Lampice će biti konkurencija i Kineskom zidu

Advent u Zagrebu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/9
12.11.2018.
u 10:09

Za vikend je punom parom počelo predadventsko ukrašavanje grada, a Zagrepčani u šali komentiraju kako se postavlja toliko ukrasa da će Zagreb postati astronomski fenomen

Na Zrinjevcu se iz kamiona vade kutije i ljestve, radnici se penju na stabla pazeći na ravnotežu, pa na grane postavljaju lampice. Na Trgu kralja Tomislava, pak, postavljene su ograde, a na travnjak se polažu platforme kako bi se taj veliki prostor i ove godine pretvorio u čarobnu idilu na ledu. Ukrašavanje metropole za nadolazeći Advent u punom je jeku, a to je samo početak jer će uskoro, šale se građani, Zagreb svijetliti sve do Mjeseca.

– Znam da smo u školi učili da se Kineski zid vidi iz svemira, ali Zagreb se čini kao dobra konkurencija – kroz smijeh kaže Zagrepčanin Tomislav Katačič.

Snopovi i zavjese lampica

Ukrašavanje, ističu iz Grada, stoji nešto manje od 5,3 milijuna kuna, a radove izvodi tvrtka Elicom, koja taj posao obavlja već godinama. Očigledno je da Zagreb sve više ulaže u Advent, budući da je prošle godine u ukrašavanje utrošeno “samo” 4.9 milijuna kuna.

>> Pogledajte kako teku pripreme za Advent u Zagrebu

Ukrašavanje je počelo za vikend, a radnici su “u petoj brzini” odmotavali snopove s lampicama. Objašnjavaju kako se borovi i jele kite od vrha, a debla obrnuto, pa za veće visine treba koristiti ljestve, ali i dizalice. S lampicama treba biti pažljiv jer, ako na nekom dijelu dođe do oštećenja i kratkog spoja, cijeli se snop zamrači. Debla koja se ukrašavaju na Zrinjevcu, ali i krošnje na Tomislavcu, najkompliciraniji su korak, pa se to prvo uređuje, a zatim će se kititi i manji grmovi, kućice, Glazbeni paviljon...

Na jednom se dijelu postavljaju bijela “treperava“ svijetla, ispred Umjetničkog paviljona će biti “zavjese“ od žutih lampica, a tu su i plavi, zeleni te crveni i ljubičasti ukrasi. Treba postaviti i ukrasiti jele, a onda i druge ukrase poput zvončića, Djeda Božićnjaka, adventskog vijenca... Puno je to posla, kažu radnici, a Advent, koji ove godine službeno počinje 1. prosinca, već im praktički kuca na vrata.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

– Čini se da imamo puno vremena, ali ljudima treba nekoliko dana samo da okite svoj stan, kako je onda tek postaviti ukrase po metropoli. Nije baš veličine dnevnog boravka – kroz smijeh kažu radnici, koji tijekom kićenja često moraju paliti lampice budući da je, dok su ugašene, teško procijeniti jesu li dobro namještene.

– Malo povuci gore ovaj kraj, a tamo odmotaj još malo da se prekrije rupa – koordiniraju se radnici za Zrinjevcu, što sa zanimanjem prate prolaznici. Iako je kićenje tek počelo, neki su već iskoristili priliku da se fotografiraju uz lampice, kojima su posebno oduševljena bila djeca.

Advent u Zagrebu
1/8

– Jako volim Božić, da je barem tako svaki dan! – s oduševljenjem kaže šestogodišnji Marko, koji je stalno poskakivao oko radnika i postavljao im razna pitanja.

– Kaj vas nije strah biti tako visoko? A koliko su duge lampice? Kad ćete biti gotovi? – znatiželjan je bio dječačić.

Ipak je malo pretoplo

Iako je prizor na Zrinjevcu navukao osmijeh na lica većini prolaznika koji su komentirali da se u zraku počinje “mirisati“ Božić, neki su zaključili kako je za ukrase ipak malo prerano.

– I pretoplo! – dodao je umirovljenik Kruno Babić komentirajući da se nekad grad kitio u kapama i rukavicama, a ne u kratkim rukavima. Ipak, većina se Zagrepčana složila da s poslom treba krenuti na vrijeme ako Advent, koji je tri godine zaredom ponio titulu najboljeg u Europi, želi na vrijeme zasjati u punom sjaju.

>> Pogledajte kako je bilo na zagrebačkom Adventu prošle godine

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
12:15 12.11.2018.

super,al kaj bumo sa nejezdom migranata ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije