Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kvartovska "tržnica" koja svoje kupce vraća u djetinjstvo

Prvo su prodavali na štandu, a sad su otvorili dućan pun predmeta koji podsjećaju na djetinjstvo. Artikli su ekološkog i organskog podrijetla...
30. rujna 2014. u 13:30 1 komentara 6538 prikaza
Nostalgija
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Nostalgija. Tom riječju opisali su vlasnici interijer malenog dućana na Kajzerici.

Prostor su opremili stvarima koje ih podsjećaju na djetinjstvo. A očito je naziv dućana i štand koji se vidi odmah na ulazu ono što na prvu privlači i stanovnike tog novozagrebačkog kvarta, koji ulaze gotovo svakih nekoliko minuta. U prošlost ih vraćaju i naćve, korito u kojem se nekad mijesio kruh, burać, koji se koristio za čuvanje jegulja, ili stolčić za mužnju krava...

Susjedima je, pak, par Hrvatin Bantić i Ivanka Čarapović dobro poznat. Prodavali su sezonsko voće i povrće na štandu odmah preko puta sadašnje trgovine, otvorene tek prošli tjedan. “Nasmrzavali smo se”, kažu o svoje dvije godine provedene na štandovima na Kajzerici i u Trnskom. Na prodaju po hladnoći prisilio ih je gubitak posla. Onda je Bantić otvorio svoj OPG i krenuli su u vlastiti posao proizvodnje.

nostalgija | Autor : Marko Prpić/Pixsell Foto: Marko Prpić/Pixsell

– Sada smo se proširili i otvorili obrt, radimo samo s domaćim proizvođačima iz Istre, Slavonije, Dalmatinske zagore, otoka... – objašnjava Ivanka Čarapović, dok Hrvatin Bantić dodaje kako je sve domaće, osim banane i ananasa. Tako, primjerice, drže med raznih okusa s Visa, maslinovo ulje iz Marine kod Trogira, pršute i salame od jelena te divlje svinje iz Čazme, domaće budžole iz Samobora, ručno rađenu čokoladu iz Zagreba, tjesteninu iz Sesveta, različite likere, crno vino u rinfuzi s Pelješca, graševinu...

– Jedini u Zagrebu imamo i stonsku sol, domaći čajevi u rinfuzi iz Pitomače dosta su popularni. Kupuju čak i žuti čaj za mršavljenje, a 100 grama košta 100 kuna – kazao je Hrvatin Bantić. Osim toga, u trgovini se može naći i sva sezonska roba, i to ekološke proizvodnje. Tako kilogram mandarina iz Neretvanske doline stoji osam, krumpir pet, a luk šest kuna, dok domaći češnjak košta 50 kuna. Cijene sa štanda samo smo prenijeli, kažu, u trgovinu, a mnogo toga još pripremaju kad se uhodaju.

– Imat ćemo i cijeđene sokove, petkom imotski kruh ispod saća... na ulazu ćemo postaviti listu želja – rekli su vlasnici. Uskoro će dostavljati robu i do kućnih vrata putem maila.

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • moe.szyszlack:

    Dostavljanje robe putem maila! Kako to funkcionira? Jeste imali kontakt sa vanzemaljcima ;-)