Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FEŠTA U LISINSKOM

Kultni zagrebački sastav slavi rođendan: Imali su najprodavaniji album i bili miljenici španjolskog dvora

Foto: Zagrebački solisti
24.02.2024.
u 08:00

Kako bi dostojno obilježili obljetnicu, pripremili su bogat program na kome će se naći klasici poput Čajkovskog, Mozarta i Bacha, ali praizvest će i djelo Musica barocchiana za dvije violine i gudače Frane Paraća

Zagrebački solisti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu 24. veljače proslavit će okruglih 70 godina postojanja. Na koncertu će im se pridružiti Julian Rachlin, jedan od najvećih violinista našega doba. Kultni gradski ansambl tradicionalno je početkom godine na Dolcu besplatnim koncertom za građane obilježio godišnjicu svog prvog koncerta u siječnju 1954. godine.

Ansambl koji je 80-ih imao najprodavaniji album klasične glazbe u svijetu, ljubimci španjolskog kraljevskog dvora za koje se u Beču kaže: "ako želite slušati Mozarta idite u Zagreb" već nekoliko godina poklanjaju i koncerte građanima te sviraju na ulicama Zagreba i Hrvatske. Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, a svoj prvi koncert održali su 1954. pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra.

Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka. Od zadnjih izdanja ističe se nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe).

VEZANI ČLANCI:

Tijekom Domovinskoga rata Zagrebački solisti održali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata (za grad Dubrovnik, za porušene glazbene škole u Hrvatskoj, srušenu zgradu HNK u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za brojne razorene hrvatske spomenike i dr.), a izveli su i velik broj svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države. U proljeće 2021. su održali prvi koncert na potresom pogođenom području za razrušenu Glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku.

VIDEO: Lisinski pleše pod maskama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije