Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
recepti Samoboraca

Kruh u crnom vinu za manje masnoće u krvi

'30.09.2013., Samobor - Radionica pripremanja samoborske tradicijske hrane na suvremen nacin Samoborski sef. Hranu je u restoranu Samoborska klet pripremao Branko Ognjenovic.  Photo: Tomislav Miletic/
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
1/4
02.10.2013.
u 14:15

Recepte starih Samoboraca skupila je kustosica u gradskom muzeju, a neki se više ne pripremaju

Povijest gastronomije oduvijek je privlačila etnologinju Lelu Roćenović, no otkako je počela raditi u Samoborskom muzeju 1984. godine i dobila pristup, među ostalim, i receptima tradicijskih jela toga kraja, gotovo da ne diže nos iz prašnjavih starih papira.

– Prvo sam proučavala običaje kuhanja, a potom sam otkrivala i rijetka jela koja se više ne jedu - priča Roćenović, koja je već objavila nekoliko knjižica o samoborskoj kuhinji, a sada je predstavila "Malu samoborsku kuharicu" s tradicijskim jelima s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Elementi sela i grada

Među recepte uvrstila je hladetinu, zlevanku, krpice sa zeljem, krafne, no i jedno u Samoboru gotovo zaboravljeno jelo – terijet. Radi se o prepečenom kruhu, koji se poreda po zdjeli, pa prelije crnim vinom pomiješanim sa šećerom tako da kruh u njemu pliva, a koji se jeo nakon pečenke da 'protera masnoću'. Knjižici su prethodila terenska istraživanja, a jela su se nekad kuhala u gradu i na selu. No Samobor je, kako je sama rekla, u 19. stoljeću imao elemente i jednog i drugog.

–Građani koji su živjeli na glavnom trgu imali su vrtove u dvorištu, a i recepti su relativno slični. No, seljaci su manje koristili meso u prehrani i začine, a umjesto putra i ulja, na čemu su spremali svoja jela građani, koristili su mast - rekla je Roćenović. Prisjetila se i Julijane Cantilly, nesuđene ljubavi pjesnika Stanka Vraza, pripadnici trgovačke obitelji koja je na glavnom trgu imala najposjećeniju trgovinu začinima. Za njima je ostao umak Cantilly, koji je i izvorno potekao od obitelji, a jede se uz ohlađenu ribu...

Osuvremenjena pastrva

"Mala samoborska kuharica" dio je projekta Turističke zajednice grada Samobora, a u svrhu očuvanja receptura i pripremanja tradicijske hrane uposlili su i kuhara Branka Ognjenovića. On je, pak, tradicijske recepte odlučio osuvremeniti, pa je, primjerice, pastrvu koja se u Samoboru radi uglavnom na žaru isfiletirao i u nju zamotao ječmenu kašu kuhanu s keljom i rajčicom te sve prepekao u krušnoj peći.

>>Pri silasku s vlaka degustacija meda, fritula, maslinovog ulja...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije