Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradsko zdravstvo

'Krpanje' dugova bolnica zapinje, a kamate se gomilaju

13.09.2010, Zagreb - Specijalana bolnica za bolest disnog sustava djece i mladezi. Srebrnjak 100. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
07.09.2014.
u 13:00

Gradska skupština opet mora odlučivati o saniranju minusa gradskih bolnica Sveti Duh, Srebrnjak i bolnicu za plućne bolesti

Tek na jednoj od nadolazećih sjednica Gradske skupštine na dnevnom redu naći će se ponovno - sanacija preostalog dijela dugova zagrebačkih bolnica.

Prijeka je to obveza, a njezinim odugovlačenjem tek se gomilaju kamate koje se također moraju platiti iz gradskog proračuna.

Samo dugovi za Kliničku bolnicu "Sveti Duh" ove su godine dosegli iznos od 99.592.854,49 kuna, dok je dug za Dječju bolnicu Srebrnjak 4.721.447,71, a za Specijalnu bolnicu za plućne bolesti 5.652.895,94 kune.

I dok su u Gradu, kako sami kažu, sastavili najpovoljniju ponudu za preuzimanje Imunološkog zavoda, Grad već sada kao osnivač vodi brigu nad ukupno 21 zdravstvenom ustanovom u kojoj gomila dugova, a među kojima je između ostalih osam poliklinika, dok se iz proračuna u potpunosti financira rad Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, za koju je samo u ovoj godini izdvojeno 2.399.000 kuna.

– Grad Zagreb je osigurao novac za izgradnju objekata u zdravstvu u ovoj godini u iznosu od 26.500.000 kuna. Ulažemo iznimne napore kako bismo osigurali dodatne usluge građanima sukladno potrebama zajednice. Vodimo računa o utjecaju različitih socijalnih odrednica koje dugoročno imaju utjecaj na zdravlje– poručila je Mirna Šitum, pročelnica gradskog ureda za zdravstvo.

Kako je naglasila, promicanje zdravlja, prevencija i rano otkrivanje, dijagnostika, liječenje i rehabilitacija kroničnih nezaraznih bolesti, suzbijanje i sprječavanje zaraznih bolesti, cijepljenje i osiguranje zdravog okoliša prioriteti su zdravstvene politike grada, a svake se godine dodatno financira 150 programa i akcija usmjerenih promicanju zdravlja.

S tim u skladu sve su žuštrije pripreme za osnivanje i najavljenog Centra za mlade, koji će, kako je to poručila pročelnica Šitum, značajno doprinijeti senzibilizaciji i osvještavanju mladih o zdravim načinima života.

>>Grad plaća dugove bolnica, ali tek manji dio

Komentara 2

DO
domagistar
19:56 07.09.2014.

Čudni su financijski odnosi Grada Zagreba (kao vlasnika - osnivača bolnica) i vjerovnika tih bolnica , jednom kao grad nema novaca, pa umjesto novca dugove plaća predajom u vlasništvo građevinskog zemljišta, a drugi puta za keš od tih istih vjerovnikaika (Medike dd) kupuje kompleks nekretnina s kojim već duže vrijeme grad ne zna što bi uradio (KONGRESNI CENTAR, SKVOTERSI KONGLOMERAT) !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije