Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Poljoprivredne udruge: Smanjenje proračuna za poljoprivredu pridonijet će propadanju tog sektora

Od poljoprivrednika se traži da budu konkurentni, da povećaju kvalitetu, a s druge strane hrvatski poljoprivrednici dobivaju 20 posto manje potpore od europskih i sad se smanjuje proračun za poljoprivredu, kažu iz udruga.
03. studenoga 2019. u 12:35 3 komentara 300 prikaza
Konferencija hrvatskih poljoprivrednika, seljaka i OPG-ova
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Predstavnici nekoliko poljoprivrednih udruga u nedjelju su upozorili kako će smanjivanje proračuna za poljoprivredu, što je predviđeno prijedlogom proračuna za 2020., pridonijeti daljnjem propadanju tog sektora.

Ilustracija, med OTVORENO PISMO Zelena lista: 'Tražimo hitnu zabranu kancerogene tvari u medu'

Predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika, Nezavisnih seljaka Hrvatske, Hrvatske udruge malih OPG-ova, Udruge proizvođača središnje Hrvatske i Udruge OPG-a Hrvatske "Život" istaknuli su na konferenciji za novinare da je 'najveći gubitnik' novog proračuna Ministarstvo poljoprivrede, odnosno selo i poljoprivrednici, s obzirom da prijedlogom proračuna za iduću godinu resor poljoprivrede treba dobiti četiri posto manje novca. Predsjednik Udruge Nezavisni seljaci Hrvatske Mato Mlinarić je upozorio na negativne trendove u sektoru poljoprivrede, na pad broja poljoprivrednih proizvođača i proizvodnje, posebice u sektoru mlijeka.

Plenković u Saboru LJUBICA GATARIĆ Državna potrošnja ne dijeli sudbinu ekonomije

Mlinarić: Od poljoprivrednika se traži konkurentnost, a dobivanju manje potpore

Od poljoprivrednika se traži da budu konkurentni, da povećaju kvalitetu, a s druge strane hrvatski poljoprivrednici dobivaju 20 posto manje potpore od europskih i sad se smanjuje proračun za poljoprivredu, upozorio je Mlinarić koji to smatra neprihvatljivim. Mi tražimo, rekao je Tihomir Jaić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika, da se u proračun za poljoprivredu uvrsti 560 milijuna kuna za izravne potpore.

Poljoprivrednicima se, kako je pojasnio, iz europskog fonda isplaćuje 70 posto potpora, 10 posto ide iz državnog proračuna, što znači da hrvatski poljoprivrednik dobiva 80 posto ukupne potpore, za razliku od europskog koji dobiva 100 posto. Ovih 20 posto razlike iznosi 560 milijuna kuna, i tražimo da se to uvrsti u proračun, rekao je Jaić te dodao kako hrvatski poljoprivrednici traže da budu ravnopravni s poljoprivrednicima u Europskoj unij. 

Ilustracija Mnogima više, rijetkima manje Ovo su najveći dobitnici i gubitnici proračuna za 2020. godinu

I Stjepan Kunovec iz Udruge proizvođača središnje Hrvatske ističe kako će smanjenje proračuna za poljoprivredu nanijeti veliku štetu poljoprivredi čija je proizvodnja stalno u padu, a propadanje obiteljskih gospodarstava također je vidljivo. Ovo 'kresanje' sredstava za poljoprivredu izazvat će veliko nezadovoljstvo među poljoprivrednicima, rekao je Kunovec koji smatra da je veliki problem i to što Hrvatska nema Strategiju razvoja poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje jer je ona ključ donošenja zakonske regulative. Istaknuo je da nam je potrebna kvalitetna strategija koja bi, između ostalog, uvažavala regionalne specifičnosti i razvoj u tim specifičnostima.

Na pitanje novinara što ako se njihovi zahtjevi ne uvaže i ako se 560 milijuna kuna ne uvrsti u proračun, Jaić je odgovorio kako vjeruje da će premijer Andrej Plenković i resorna ministrica poljoprivrede Marija Vučković shvatiti da je poljoprivreda strateška grana razvoja hrvatske i da će se proračun nadopuniti. No, jedan od mehanizama su i prosvjedi, rekao je.

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Avatar kiselica
  kiselica:

  Nisam protiv podpora za poljoprivrednu proizvodnju u 100% iznosu, ali ne za one koji podpore ne koriste za poboljsanje poljoprivredne proizvodnje. Bolji oblik bi bio da se subvencionira gnojivo, zastitna sredstava, sjemenski materijal, kupnja mehanizacije, sadnog materijala, investicije. Na taj ... prikaži još! nacin bi se razgranicili manipulanti od onih koji zive od poljoprivrede.

 • Avatar cro.adris
  cro.adris:

  Pa gospodo nemojte se baviti tim poslom ako vam se ne isplati. Promijenite kulturu koju sadite, ako je vaš djed sadio kukuruz ne znači da morate i vi. Ali naravno, treba imati želju za promjenom i učenjem. Lakše je kukati ... prikaži još! i tražiti hrvatske građane da još više sufinanciraju tuđi posao. Imate podatke da zaposleni u Hrvatskoj godišnje kroz poreze više uplate za subvencije (ne samo za poljoprivredu, već i ostale) nego za vlastite doprinose!

 • ivanjoksimovic:

  Ukudanje subvencija poljopruvredi je ravno samoubistvu. Pa zar nije dovoljno sto se vec pola Slavonije iselilo? Smanjenjem subvencije dobrom poljoprivredniku jacate i domaci proizvod i popravljate demografsku sliku u ruralnim stedinama. Sve sto treba jeste smanjiti mogicnost mahinacija. EU fondove ... prikaži još! ostaviti velikim proizvodjacima jer je tu kontrola neprikosnovena a domace subvencije dati malom proizvodjacu.