Naslovnica Zagreb ZG Život

Katedrala i uspinjača najčešći su motivi na suvenirima

Osmi je put na Trgu bana Jelačića Udruženje obrtnika grada Zagreba organiziralo sajam "proizvođači suvenira grada Zagreba - Zagrebu"
23. listopada 2017. u 11:01 1 komentara 300 prikaza
Sestinski suveniri izradjeni u keramici.
Foto: Robert Anić/Pixsell

Koji je najprepoznatljiviji zagrebački suvenir, što je najljepše što turist može iz Zagreba ponijeti kući te koje su novosti i inovacije kada je riječ o ponudi suvenira pokazali su izlagači na već tradicionalnom sajmu „Proizvođači suvenira grada Zagreba – Zagrebu“. Osmi ga je put na Trgu bana Jelačića organiziralo Udruženje obrtnika grada Zagreba, a svoje je proizvode predstavilo desetak prodavača.

Gari Cappelli SKUP U ILOKU Turizam je dobar razlog za ostanak na selu

– Većinom su svi ručno rađeni u našim obiteljskim radionicama, a cilj nam je preko njih prenijeti duh Zagreba – objasnili su prodavači na čijim se štandovima sve do kraja ovog tjedna mogu naći magneti sa zagrebačkim motivima, keramičke i drvene figurice, oslikani predmeti od stakla, minijature u konzervama, nezaobilazni medenjaci i licitarska srca... Najčešći motivi su pak zagrebačka katedrala, uspinjača, šestinski kišobran, šestinska pralja i kula Lotrščak.

– Jako mi se sviđa ovaj sajam jer u Zagrebu nismo našli neku ulicu ili mjesto gdje se na jednom mjestu može razgledati puno suvenira. U centru ima samo nekoliko suvenirnica i uglavnom su raštrkane tako da je ovo odlična prilika da na jednom mjestu sve razgledamo i usporedimo cijene – zaključila je pak skupina turista iz Južne Koreje koji su Zagrepčanima savjetovali da im jedan ovakav “sajam“ traje cijele godine. 

Oni su svoje suvenire kupili u subotu na samom otvorenju sajma na kojemu je bio i gradonačelnik Milan Bandić. Istaknuo je važnost podupiranja obrtnika i poduzetnika u svim područjima, pa tako i u izradi suvenira, a njegove je riječi potvrdio i Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba, koji je dodao kako bi Zagreb u vezi s tim mogao biti uzor drugim gradovima u Hrvatskoj.     

Slavonija Turizam Nijemci po povratku kućama: 'Iz Slavonije jednostavno ne možete otići gladni' Beli Manastir: Manifestacija Jesen u Baranji Turizam Mogu biti i top destinacija, ali trebaju i pomoć države IDEMO LI U PRAVOM SMJERU Obiteljski turizam? Je li to zimmer frei?
f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas