Izaći na večeru u restoran ili ručati izvan kuće te izbjeći dan u kuhinji Zagrepčanima nije neobično. No, kada je u pitanju doručak, Zagreb, slažu se ugostitelji, zaostaje za svjetskim trendovima.
– U Europi, ali i svijetu, sasvim je normalno prije posla sjesti na doručak u restoran. Ponuda je bogata, cijene nisu visoke, pa se isplati objedovati izvan kuće. Ipak, u Hrvatskoj je najvažniji obrok u danu i dalje pomalo zanemaren, a oni koji doručkuju ipak to čine kod kuće ili u hodu pojedu pecivo – govori Tatjana Mrduljaš, vlasnica Bistroteke u Teslinoj 14.
Ugostitelji šire ponudu
Bistroteka u ponudi, od kada je otvorena u studenom prošle godine, ima bogatu ponudu doručka koju stalno proširuje, a isto čini sve više restorana u centru grada. Provjerili smo stoga gdje se i što u Zagrebu može doručkovati, po kojoj cijeni te jesu li Zagrepčani već počeli prihvaćati trend koji im sugeriraju ugostitelji.
– U zadnje vrijeme nam na doručak dolazi sve više domaćih gostiju, posebice subotom kada je velika gužva. Ipak i dalje prednjače stranci koji su ovdje na godišnjem te koji imaju i više vremena za doručak – kaže Tatjana Mrduljaš. Slažu se s njome i ostali ugostitelji s kojima smo razgovarali.
– Na naš doručak dolaze isključivo turisti, kako gosti hotela tako i ostali. Zagrepčani jednostavno nemaju još tu naviku, a i preskupo im je objedovati u gradu – poručili su u Hotelu Dubrovnik. A Dored Najjar iz Kave Tave iskoristio je pak turistički razvoj grada za unapređenje ponude.
– Iako naš doručak vole i Zagrepčani, posebice mlađi, puno je više stranaca. Stoga u dogovoru sa zagrebačkim apartmanima prodajemo i vaučer za doručak turistima koji se može iskoristiti tijekom cijelog dana – rekao je Dored Najjar te napomenuo kako su stranci posebno oduševljeni zagrebačkim sirom i vrhnjem.
I vegetarijanski doručak
A primjer hotela i restorana koji su na svoj meni stavili i doručak, počele su pratiti i zagrebačke slastičarnice, poput Cup&Cakea te Choco cafea. Iako je ponuda i dalje veća od potražnje, ugostitelji su već počeli unapređivati ponudu kako bi privukli goste da doručkuju baš kod njih. Tako, primjerice, u Hotelu Esplanade pripremaju poseban doručak po narudžbi, po želji gostiju s posebnim režimom prehrane, poput vegetarijanskih jela i jela bez glutena.
>> Znate li zbog čega bi ove namirnice trebali jesti zajedno
175 kn za dorucak? Da li je ovo menu iz Remetinca. Tamo je naime drustvo koje si to moze priustiti!