Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nečisti računi u Čistoći

Fali 107 kamiona, 200 tisuća kanti i vrećice, a ceh će biti 300 milijuna kn

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
10.02.2018.
u 19:21

S trenutačnim i budućim stanjem u Čistoći Grad će zastupnike u Skupštini upoznati krajem veljače, a svi nedostaci trebali bi se riješiti u roku od pola godine

Što su napravili i što tek moraju – kakvo je stanje s otpadom u gradu predstavit će gradski čelnici skupštinarima krajem mjeseca kako bi svi bili načisto s time ide li Zagreb u dobrom smjeru usklađivanja s državnom Uredbom o gospodarenju otpadom.

Problem su prikolice

Odluku o prikupljanju smeća izglasali su zastupnici gradskog parlamenta doslovce dva dana prije roka, a već tada dogovoreno je kako se neke njezine odredbe neće poštovati dok god se ne pribavi potrebna infrastruktura. Točnije, iako od prekjučer vrijedi odluka kojom bi se sav proizvedeni otpad trebao prikupljati odvojeno, nju se još ne može poštovati budući da građani za odvajanje nemaju odgovarajuće kontejnere, a u Čistoći nema dovoljno vozila kojima bi se odvojeno smeće moglo prikupiti.

1/8

– Odlukom su stvorene pravne pretpostavke za prikupljanje komunalnog otpada “od vrata do vrata”, a Čistoća je počela s aktivnostima radi uspostave sustava prikupljanja – objasnili su iz Grada pa na papir prostrli sadašnje i buduće stanje spremnika i vozila u Holdingovoj podružnici. Na lageru imaju trenutačno 305 vozila prosječne starosti 14 i pol godina, a očekuje ih se još 107, koja će se nabaviti na leasing za ukupno oko 130 milijuna kuna. Za dio njih isporuka se očekuje krajem svibnja, dok su za dio natječaji još u tijeku te će Grad sredinom ovog mjeseca tek dobiti ponude tvrtki koje su zainteresirane za davanje vozila Čistoći. Problem bi mogle stvarati jedino prikolice, i to dvije za pola milijuna kuna, za koje je natječaj trajao do 10. siječnja, ali nije pristigla nijedna ponuda.

Glomazni Pripuzu

Ono što se, međutim, nabavlja bez većih problema, piše barem tako u izvješću koje će se naći u Gradskoj skupštini 22. veljače, jesu spremnici.

– Isporučena su 16.743 kompostera, a pristiglo je i dodatnih 330 prijava pa je sad u tijeku još podjela na te adrese – piše u izvješću u kojem se također navodi da će se na lageru Čistoće uskoro naći 174 tisuće kanti za biootpad, ostali spremnici te isto toliko ostalih kanti i kontejnera, a ukupno će to koštati gotovo sto milijuna kuna.

– Za kante za biootpad u tijeku je potpisivanje ugovora – kažu u Gradu, koji je već prije objavio da je posao dobio Gradatin.

Tko će Čistoći dostaviti ostale spremnike, znat će se nakon analize ponuda koje su stigle do 5. veljače. A budući da će stanovnici višestambenih zgrada za razvrstavanje dobiti vrećice, pripremaju se trenutačno tehničke specifikacije i dokumentacija za raspisivanje natječaja za njih. Sama nabava trebala bi stajati 50 milijuna, a distribucija 30 milijuna kuna.

“Riješen” je i glomazni otpad, odnosno njegovo prikupljanje po gradu. U iduće dvije godine taj će posao raditi tvrtka Eko-Flor plus iz Oroslavja za 1,5 milijuna kuna. Jedina je to i pristigla ponuda na natječaj koji je raspisao Grad, a tvrtku koja ga je dobila vodi Ivan Pripuz, sin Petra Pripuza, koji je, podsjetimo, s gradonačelnikom Milanom Bandićem i još desetak ljudi uhićen 2014. godine u sklopu akcije Agram. USKOK je tad Bandića teretio za pogodovanje Pripuzovu CIOS-u, odnosno namještanje poslova s odvozom otpada. Svi spremnici, kažu u Gradu, na svojim će pozicijama biti u roku od pola godine, na svakoj adresi do 1. ožujka naći će se informativni letak o razvrstavanju otpada. Novih zapošljavanja ne bi trebalo biti.

Komentara 12

DU
Deleted user
19:33 10.02.2018.

Zašto Večernji ne spominje ovo o čemu piše ostali tisak: Tvrtka Tehnix iz Donjega Kraljevca proizvela je strojeve koji doslovce u 15 minuta mogu “progutati” kamion komunalnog otpada i razvrstati iz njega osam vrsta sirovina koje se mogu reciklirati - od papira, plastike, metala, tekstila, do ekokomposta. Njihove strojeve već koriste u Dubaiju i St. Peterburgu,

JO
josmalopanestalo
19:54 10.02.2018.

za poludit, sve u 15 minuta riješeno, kante nabavlja rođo a kamione ...isto rođo drugi a vrečice pogodite tko,...isto rođo

Avatar indigo25
indigo25
19:42 10.02.2018.

Treba zaposliti još nekog Rođu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije