Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb traži bolja rješenja za gospodarenje otpadom

Po uzoru na Ljubljanu, u centru grada podzemni kontejneri

19.03.2015., Zagreb - U sklopu konferencije o zbrinjavanju otpada koja je odrzana u maloj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, uprilicena je prezentacija kontelnera koji se zakljucavaju. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
20.03.2015.
u 12:00

Grad priprema nabavu 5000 kanti i kontejnera za prikupljanje razvrstanog otpada koje će staviti na postojeće i nove zelene otoke

U centru Zagreba nedavno postavljene plastične kontejnere za papir, staklo i plastiku, za koje su i građani i urbanisti rekli da nagrđuju izgled grada, mogli bi zamijeniti oni koji se ukopavaju. Takav zaokret u kupovini kontejnera najavila je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek na jučerašnjem skupu na temu Gospodarenja otpadom, u organizaciji Poslovnog dnevnika.

–Trebamo ići na rješenja koja manje smetaju, a Ljubljana je dobar primjer i treba uzeti u obzir i 50-ak kontejnera koje su oni ukopali u centru - kazala je Švaljek dodavši da Grad priprema nabavu 5000 kanti za zelene otoke.

Sporna javna nabava

Marko Brnčić, direktor tvrtke STP koja je uvoznik podzemnih, Molok kontejnera kaže da je cijena takvog proizvoda oko 25 tisuća kuna, dok običan kontejner košta dvije do pet tisuća kuna, te da stoga ne prolaze ni na jednom natječaju.

–Na javnoj nabavi gledaju najnižu cijenu no nitko ne uzima u obzir da u jedan podzemni spremnik stane otpada kao u šest nadzemnih i da ni pražnjenje nije potrebno tako često. Uz to, ljepši su za vidjeti, jednostavno se ukopavaju i prazne, imaju dugogodišnju garanciju, a grafiti se s njih lako obrišu - ispričao je Brnčić.

Podzemne kontejnere koje imaju europski pa i hrvatski gradovi poput Gorice ili Crikvenice prije nekoliko godina nudili su besplatno da ih ugrade na Bundek, no Grad ih je odbio. Tvrtka nudi rješenje i za problem za koji Čistoća Zagrepčanima još nije dala rješenje. Riječ je o načinu zaštite da susjed susjedu ne ubaci smeće kada zaživi naplata po volumenu - sustav koji kontejnere otvara isključivo putem kartice pa se vidi statistika tko je koliko smeća ubacio, a na temelju toga izdaje se i račun građanima. Zagrepčanima nude i rješenje za zaključavanje kanti ispred ulaznih vrata kako im nitko ne bi ubacivao smeće. Riječ je o bravi koja s ugradnjom košta oko sto kuna pa bi smeće mogli bacati samo stanari, što će biti važno kada se uvede naplata odvoza po volumenu.

Nagradili građane

Da uvođenje poštene naplate odvoza smeća po principu plati koliko baciš nije nemoguće potvrdio je Igor Petek, čelnik tvrtke Snaga iz Ljubljane koja je 2012. započela projekt prikupljanja svih vrsta otpada od vrata do vrata. Umjesto očekivanih troškova, tvrtka je zbog povećane reciklaže povećala dobit za dva milijuna eura pa su građane u prosincu 2014. nagradili poslavši im prazne račune.

–U početku su odvoz plaćali prosječnih 10 eura, danas je ta cijena pala na 7 eura, a reciklaža porasla na 75 posto - kazao je Petek.

Komentara 5

IN
Inat
12:41 20.03.2015.

Bandić je bio loš gradonačelnik.

Avatar Francek007
Francek007
12:23 20.03.2015.

Koliko ja znam i Osijek ih ima na Trgu Slobode već godinu dana......

DU
Deleted user
13:19 20.03.2015.

Napokon se netko sjetio ovog rješenja! Pa promjenite više kante za otpad i reciklažu jer ovo što sada imate je katastrofalno! Nakon nekog vremena već su išarane, slomljene, preokrenute, ljudi u njih bacaju što stignu dok one male za sitni otpad neću ni spominjati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije