Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA #BIRAJZELENO

Kako napraviti slatku kremu od vanilije od ostatka cvjetače ili kečap od ostatka gljiva znaju chef Mario Mandarić i učenici kulinarskog smjera Centra Slave Raškaj

Zagreb: Predstavljanje ovogodišnje sezone #BirajZeleno
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
23.05.2024.
u 18:32

#BirajZeleno inicijativa je svjetske kompanije Nestlé koja se u svojem petom izdanju bavi smanjenjem otpada od hrane. Tim su povodom organizirane radionice za učenike završnih razreda kulinarskog smjera Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj, a vodi ih glavni chef jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom - Mario Mandarić.

Radionicama se učenike kulinarstva želi podučiti kako planirati obroke i namirnice da bi se maksimalno iskoristile, kako pripremati ukusne i hranjive obroke od ostataka hrane te ono ključno - što je zero food waste filozofija i kako smanjiti otpad od hrane.


-    Izuzetno nam je drago što imamo priliku sudjelovati u inicijativi #BirajZeleno. Vjerujemo da će naši učenici kroz radionice s chefom Marijem Mandarićem steći dragocjena znanja i vještine o zero food waste filozofiji. Ta će im znanja pomoći da postanu konkurentniji na tržištu rada te će dodatno podržati njihovu inkluziju u zajednici nakon školovanja. – kazala je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj, Jelena Grabovac. 


Chef Mandarić i učenici pripremali su nekoliko sljedova zdravih i veganskih jela. Glavne namirnice jelovnika bile su gljive i cvjetača. Kako bi se maksimalno iskoristile, prožimale su se kroz sva tri slijeda uključujući i desert.


Kao predjelo poslužene su hrskave košarice s punjenjem od gljiva, crnog češnjaka, kečapa od gljiva i mnoštvom začinskog bilja poput estragona, što je jelu dalo dinamičan kiselo-gorak okus. Idući slijed bio je krumpir kuhan s cvjetačom na dalmatinski način s prahom od dehidriranih gljiva koje su ostale od prvog slijeda, prženom krumpirovom korom i pikantnim umakom. Da cvjetača može biti iskorištena i u desertu, dokazala je ukusna krema od vanilije naravljena od ostataka cvjetače poslužena sa sladoledom od vanilije i heljde kao šećer na kraju. 

-    Treba podići svijest o otpadu od hrane. Poanta zero waste kuhanja nije samo u svijesti o okolišu, nego i o financijama. To je 'win-win' za sve. Jednostavno je, dobro je za nas, za okoliš i za džep. – poručio je chef Mandarić.


Osvrnuo se na rad s učenicima zaključivši kako brzo upijaju i uče te shvaćaju sve što im se kaže.


-    Njima je zanimljivo vidjeti nekakve nove tehnike. Zadovoljni su i zabavljaju se. Od ostatka cvjetače smo napravili kremu od vanilije i to im je bilo nevjerojatno. 


Da je tako, potvrdila je i Viktorija Vulešić, učenica i sudionica radionice.


-    Iskustva stečena na ovoj radionici mogu nam pomoći u lakšem pronalasku posla. Zabavno je, družimo se, učimo kuhati i veganska jela te kako se zdravo hraniti. 


Kompanija Nestlé kao pokretač inicijative, donirala je Centru 20.000 eura za opremanje kuharskog i slastičarskog kabineta oštećenog u potresu 2020. godine. 


-    Donacijom za opremanje kuharskog kabineta Centra želimo podržati obrazovanje i osposobljavanje mladih s komunikacijskim teškoćama, te im pružiti priliku za stjecanje važnih znanja i vještina“, rekao je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.


Ovu su inicijativu podržali Ministarstvo znanosti i obrazovanja  i Ministarstvo poljoprivrede s ciljem podizanja svijesti o otpadu od hrane te prenošenja zero food waste filozofije i prakse na mlade kuhare, nositelje promjena u svojim zajednicama. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije