Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jelačić-plac pun žvaka

Kada zbog lijenosti i nebrige trg ispada ružan i prljav

koš za smeće
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
04.03.2016.
u 17:00

Zašto neki građani prođu pokraj koša i onda pola metra dalje ispljunu žvaku na pod?

Većina Zagrepčana vjerojatno ne zna kada i kako se birao uzorak kamena kojim će se popločiti Trg bana Jelačića. No može se pretpostaviti da zamisao sigurno nije bila da glavni trg bude prekriven modernističkim točkastim pločama s mrljama. Ipak, glavni zagrebački trg danas baš tako izgleda, ali točke nisu katastrofalan urbanistički uzorak nego – žvakaće gume.

Možda bi bilo i bolje da možemo reći da za je ružan trg kriv loš ukus nego nepoznavanje osnova pristojnosti Zagrepčana. No problem je upravo nekultura onih građana koji hodaju Trgom, prođu pokraj koša i onda pola metra dalje ispljunu žvaku na pod. Iako to nije ugodno čuti – da, Jelačić-plac je ružan jer je pun žvaka.

Ružan je i prljav zbog svih onih građana koji ne mare za čistoću svoga grada. A osim ako nekoliko istih osoba ne dolazi pljuvati žvake u sam centar, takvih je popriličan broj.

Naravno, nije problem samo u žvakama. Tu su i škarnicli, papirići, ostaci hrane i razno drugo smeće. No njih radnici Čistoće uklone. Sa žvakama je malo teže pa su ipak trajniji podsjetnik na nemar za vlastiti okoliš. Možda bi se netko mogao i pravdati kako postoje lokacije na kojima nedostaju kante za smeće, što je u nekim slučajevima točno, ali ne može biti izlika kada je riječ o glavnom trgu. A isprika za nekulturu nije ni lijenost.

Pa nije koš za smeće onaj košarkaški da ga je problem pogoditi. Nekima čak ni onaj košarkaški nije problem iako je na visini malo većoj od tri metra. Ali ispada da je ovaj za smeće izazov. Iako je visok taman toliko da se ispruži ruka i da ga se dohvati. Ako ga i promašiš, sagni se i pokušaj opet. Ako ništa, treća je sreća. Ako vidiš da je nekome drugom ispalo smeće, podigni ga ti, ako ni zbog čega, onda zbog Zagreba. Jer “moj Zagreb je lijep, a još je ljepši kad je čist”.

To je poruka koja zadnjih nekoliko mjeseci stoji na kantama. Imala bi puno više smisla kad bi svi shvatili da nije na kanti kao ukras. Jer, nove kante nisu tu da budu lijepe, nego da grad bude čist i uredan.

Komentara 17

TR
Trnjanec
17:46 04.03.2016.

Nego, kad je već ova slika koja jest, zanimaju me dvije stvari: prvo, koliko su nas koštali prošli koševi za smeće predviđeni za reklame i drugo, koliko nas koštaju ovi sada?

AD
adrian1
17:33 04.03.2016.

a opusci koje nekulturni pušači. a takvi su ocito u vecini, bacaju pod sebe misleći da su gradske ulice njihova pepeljara? ne vidim razliku između bacanja opusaka i bilo čega drugog, sve je to smeće

KI
killthesnake
18:03 04.03.2016.

Ne vidim razloga da se ne uvede porez za pušače radi bacanja čikova gdje god stignu , isto tako zalažemo se za povečanje cijena cigareta za 5 kuna po kutiji !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije