Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potaknuo romeo ibrišević

Kad ružno postane lijepo: Olupine kao umjetnička djela

slika Romeo
Foto: Arhiva VL
1/11
01.06.2016.
u 17:45

Autori su na temelju fotografija automobilskih olupina koje je Romeo Ibrišević snimao pri izvlačenju iz okoliša napravili slike koje su i simbolična poruka za očuvanje prirode. Do kraja godine u Francuskom institutu bit će postavljena i izložba tih umjetnina. Ibrišević je tijekom 12 godina snimio više od 15.000 olupina.

Ne vjerujemo da ima puno ljudi koji ne znaju tko je Romeo Ibrišević i što on radi. Taj samozatajni fotograf iz Samobora posvetio je svoje dane rješavanju kroničnog problema hrvatskih krajolika.

Taj problem smo desetljećima prihvaćali “pod razno” sve dok Romeo u suradnji s udrugom Zelene stope, Renaultom Hrvatska i CIOS-om nije odlučio nešto poduzeti. Od 2004. do sada u svojoj je akciji taj inače sjajni fotograf skupio 15.000 olupina. Dobro ste pročitali, 15.000, a pritom je prešao 200.000 kilometara. Iako je Ibrišević za svoj neumorni rad već dobio brojne nagrade, uskoro slijedi ona možda i najvrednija, priznanje vrhunskih umjetnika njegovu naporu.

Ogroman pothvat

Do kraja godine u Francuskom institutu bit će postavljena izložba umjetničkih djela nastalih prema Ibriševićevim fotografijama nastalima za vrijeme tog monumentalnog pothvata prikupljanja olupina širom Hrvatske, uključujući i njezino podmorje.

– Ideja je nastala još 2010. pri susretu s Milanom Komljenovićem, također zaljubljenikom u prirodu i slikarom. Slikao je iz hobija onečišćene krajolike, pri čemu je izostavljao olupine. Na taj se način dobro vidjelo koliko ga one nagrđuju – prisjeća se fotograf. Nakon toga, fotografirao je prizor izvlačenja olupine uz pomoć konjske zaprege. I tako je nastao prvi kolaž načinjen od fotografije i Berberova crteža konja.

Inovativan pristup umjetnosti u potpori prirodi svaki je od umjetnika iskoristio na svoj način

Nije trebalo puno pa da se vrijednom hommageu vjerojatno najvećem enviromentalistu u nas pridruže i drugi vrijedni umjetnici: Munir Vejzović, Mijo Kovačić, Dalibor Jelavić, Izvor Oreb, Vatroslav Kuliš, Jugan Splivalo, Stipe Nobilo, Zdenko Bašić, Svjetlan Junaković, Abel Brčić.

Inovativan pristup

Ovaj inovativan pristup umjetnosti u potpori prirodi svaki je od umjetnika iskoristio na svoj način. Svjetlan Junaković napravio je motiv kukcolikih stvorenja u simbiozi s autobusom, Stipe Nobilo oko olupine je izgradio cijelo naselje, na djelu Mije Kovačića olupini prijeti jedan zmaj... Iskoristit ćemo izjavu Jugana Splivala u povodu izložbe:

– Zadaća umjetnosti je da svojom fantazijom, imaginacijom nadvisi prirodu. Kako to učiniti u svijetu koji nema mjerila vrijednosti, u kojem zamire život i ljepota postojanja? Uskoro nećemo posjedovati ni zvjezdano nebo nad nama ni moralne zakone u nama. Civilizacija kojoj pripadam se gasi i bez svijesti o pripremi za drugu njezinu razinu nećemo preživjeti. Moramo zaustaviti rasipanje energije i možda nam se tada posreći da spasimo golog golcatog čovjeka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije