Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Javni prijevoz je besplatan, a vozač ZET-a moju poznanicu nije htio pustiti u autobus'

Na upit zašto na autobusima nema upozorenja za građane o plaćanju prijevoza, glasnogovornik nam je kazao da ZET nije u mogućnosti postaviti obavijesti na autobuse iz tehničkih razloga
31. listopada 2016. u 09:15 21 komentara 21183 prikaza
26.03.2015., Zagreb - Autobusna stanica na Glavnom kolodvoru ZET-ove linije 268 za Veliku Goricu. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Na stranicama Grada Zagreba prije desetak dana objavljeno je da će, u povodu blagdana Svih Svetih 31. listopada te 1. studenog, tramvajski i autobusni prijevoz prometovati besplatno na svim linijama javnoga prijevoza na području Grada. 

Unatoč tome građani su se u ponedjeljak požalili da pri ulasku u autobuse vozači i dalje naplaćuju karte. Jedan od slučajeva zabilježen je na Glavnom kolodvoru u autobusu 268, liniji koja povezuje Zagreb i Veliku Goricu. Budući da ova linija podrazumijeva dvije zone, a naselje Veliko Polje granica je 1. tarifne zone ZET-a za Grad Zagreb, građani do te destinacije ne bi trebali plaćati javni prijevoz.  

Međutim, vozači ne upozoravaju građane pri ulasku u vozilo da kartu za 1. zonu ne trebaju platiti. Linija 268 inače je jedna od opterećenijih, a putnici se često žale na kašnjenje ili nedolazak autobusa. Dnevno se ovom linijom preveze i do 30 tisuća ljudi.

Obavijest u medijima

Mediji su objavili vijest o posebnoj regulaciji prometa o kojoj su obaviješteni i vozači ZET-a – kazao nam je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a. Nadodaje da vozači ne mogu znati kamo putuju građani. Na upit zašto na autobusima nema upozorenja za građane o plaćanju prijevoza, glasnogovornik nam je kazao da ZET nije u mogućnosti postaviti obavijesti na autobuse iz tehničkih razloga.

Kupnja karte u vlaku postao je problem Ritam grada Više nije dovoljno to što želite kupiti kartu, morate imati i dva medeka blagdan Svih svetih Blagdan Svih svetih Vrijedi posebna regulacija prometa. Do groblja bus besplatan, a taksi u jednom smjeru 30 kn 05.02.2016., Okretiste autobusa na Savskom mostu, Zagreb - Putnici na liniji 159, Savski most - Strmec Odranski zale se jer navedena linije ne vozi nedjeljom.  DKS_56132059 Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Produljena trasa Napokon ih povezala linija 159, ali i dalje ne vozi nedjeljom

Novi slučaj zabilježen je na stanici u Velikom Polju.

– Ukrcao sam se u autobus oko 8.20 sati i htio sam platiti vožnju ZET-ovom karticom, no neznajući, na njoj nisam imao novaca. Vozaču sam platio novčanicom od 100 kn, ispričavajući mu se jer nemam sitnije novčanice. Vozač je istog trena počeo gunđati zbog novčanice od 100 kuna, ali bez obzira na to, vožnju mi je uredno naplatio – javlja nam čitatelj Deni.

Sličnu situaciju doživjela je i naša čitateljica u ZET-ovu autobusu 205 Dubrava – Bidrovec.

– Vozač je napao moju poznanicu i nije je htio pustiti u bus iako mu je napomenula da je danas besplatan prijevoz. Vozač je odgovorio da ne zna o čemu ona priča i ako se želi voziti da kupi kartu – napisala je Elizabeta. Nadodaje da vozač ne želi pustiti ljude u autobus te i dalje naplaćuje karte za prijevoz. 

Vrijedi elektronička naplata prijevoza

Unatoč najavi, elektroničke naprave za naplatu prijevoza i dalje su aktivne. Požalio nam se čitatelj da je vrijednosnu kartu prislonio na uređaj u tramvaju koji je, kao uobičajeno, skinuo 10 kuna za prijevoz.

Iz ZET-a tvrde da se sustav elektroničke naplate aktivira automatski po pokretanju vozila te iz tog razloga ne može biti isključen. Brojni Zagrepčani jutros su također plaćali karte u tramvajima, a u pojedinim su se provodile i kontrole karata. Glasnogovornik naglašava da je javni prijevoz na području Grada besplatan te da građani ne koriste vrijednosne karte.

Svoja iskustva s javnim prijevozom pošaljite nam na javi@vecernji.net.

>> Evo kako će centrom Zagreba danas prometovati tramvaji i autobusi

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom
  • Deleted user:

    1. Vozači ZET-a ne znaju da je danas i sutra besplatan prijevoz. To mogu saznati jedino gledajući TV. 2. Ovo što ZET radi sa besplatnim prijevozom je najveća ludost. Kao da cvjećara na Dan žena besplatno dijeli cvijeće.

  • Trnjanec:

    Meni je naplaćena karta na drugoj liniji. Otvorena samo prva vrata. Vozač uredno naplaćivao karte. Odmah iza vozača sjedili kontrolori s vidljivim aparatima. Ali pustimo sada ZET - na stranicama Zagreba (koje rijetki pojedinci čitaju) očito od 21. listopada (dakle, ... prikaži još! već deset dana) stoji obavijest o tome da je danas prijevoz besplatan. Zašto mediji (čiji bi novinari trebali redovito pratiti stranice Grada) nisu još u četvrtak i petak počeli pisati o tome da je danas i sutra prijevoz besplatan? Nego počinjete pisati tek danas, nakon što su svi otišli na posao i ZET-u poklonili nekoliko desetaka tisuća kuna?

  • strsljen2013:

    Jadan ZET nema 600-tinjak papira i malo selotejpa da stavi obavijest na autobus. Treba organizirati humanitarnu pomoć.