Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdan Svih svetih

Vrijedi posebna regulacija prometa. Do groblja bus besplatan, a taksi u jednom smjeru 30 kn

blagdan Svih svetih
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
28.10.2016.
u 09:18

Autobusi prema grobljima i jučer su bili puni jer su mnogi građani krenuli urediti groblja na koja će doći i na sam blagdan Svih svetih

Vrećice pune lampaša i svijeća, a u rukama cvijeće. Našla se tu i poneka krpa, metla, pa čak i motika jer Zagrepčani su jučer odlučili – krajnje je vrijeme da za Sisvete urede posljednja počivališta svojih najmilijih. Od jutra autobusi prema grobljima bili su dupkom puni, a kako i ne bi, objašnjavali su putnici prema Mirogoju, Markovu polju i Miroševcu, kad su u Zagreb stigli i oni koji žive u drugim gradovima ili inozemstvu, pa grobove bližnjih posjećuju samo jednom godišnje.

Lampaši upola cijene

– Mi idemo redovito na Mirogoj jer su nam tamo roditelji, ali i ostala rodbina, pa ne moramo grobove posebno uređivati ususret blagdanu. Ipak, uvijek vikend prije Svih svetih očistimo grobnice te kupimo aranžmane. U obilazak groblja ćemo, naravno, i 1. studenog, i to u večernjim satima kada je tamo veličanstveno – objasnili su Marko i Ljiljana Plavec iz Gajnica te dodali kako su detaljno provjerili i prognozu u Zagrebu za vikend, ne bi li se pripremili i na različite vremenske uvjete pri obilasku počivališta. Devet Celzijevih stupnjeva na sam blagdan te 15 stupnjeva za vikend razveselilo je i obrtnike koji pokraj groblja na štandovima prodaju cvijeće i lampaše.

– Čitav smo tjedan ovdje, ali ljudi uglavnom autobusima iz grada donesu ono što su naumili ostaviti na grobovima, kod nas kupuju samo ako nešto zaborave – rekla je Martina Velić, koja na Miroševcu nudi cvjetne aranžmane po cijeni već od 40 kuna, a lampaše prodaje po 10 i 20 kuna. Cijene će ostati takve do samog blagdana, a predvečer će se sniziti 50 posto.

– Tako radimo svake godine jer, primjerice, lampaša naručimo puno i nemamo kamo s onim što ostane, pa bolje da se proda i upola cijene – objasnila je M. Velić, koja će i sama, kako je rekla, ovog vikenda, a i u ponedjeljak te utorak, na posao javnim prijevozom.

Koristite javni prijevoz

Do groblja tada se neće moći osobnim vozilima, pa su iz ZET-a pozvali Zagrepčane da koriste tramvaje i busove koji će 31. listopada i 1. studenog na području cijelog grada voziti besplatno.

– Posebna regulacija stupa na snagu već od sutra, kada se neće moći uz sama groblja, a na blagdan Svih svetih bit će onemogućen pristup na puno većoj udaljenosti jer će javni prijevoz i taksisti imati prednost – objasnili su iz Grada, dok su iz ZET-a poručili da će od sutra sve linije prema gradskim grobljima biti pojačane, dok će na Sisvete voziti i izvanredni autobusi Kaptol – Mirogoj i Kaptol – Krematorij te Kvatrić – Srebrnjak, Dubrava – Miroševac i Dubec – Markovo polje. Komotniji Zagrepčani, koji se ne žele gurkati u javnom prijevozu, moći će tik do ulaza gradskih groblja taksijima.

– Stajalište prema Mirogoju bit će na Europskom trgu, dok će se za povratak čekati u Aleji Hermana Bolléa – kazao je Ivan Pilko iz Udruženja Radio taxi te dodao da će građane takva vožnja u jednom smjeru koštati tridesetak kuna.

Mirogoj

Foto: GRAFIKA

Miroševac

Markovo polje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije