Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Više nije dovoljno to što želite kupiti kartu, morate imati i dva medeka

Kupnja karte u vlaku postao je problem
Dusko Marusic/PIXSELL
19.09.2016.
u 16:15

Situacija iz vlaka, a potom iz tramvaja, pokazala je koliko je važno "imati sitno"

Dolazak policije da bi se kaznilo čovjeka koji nije kupio kartu u vrijednosti od devet kuna. Vlak zaustavljen na stanici 40 minuta s nekoliko desetaka putnika koji kasne na posao da bi se “kriminalcu” dužnom čak devet kuna naplatila kazna, dok on, svjestan svoje velike neodgovornosti i bezobraznosti jer nije imao ništa sitnije od sto kuna, mirno stoji i čeka da ga se kazni. Situacija je to koja se činila suludom svakom od putnika koji se zatekao u tom vlaku, posebice onima koji su se čak dobrovoljno nudili da će platiti kartu umjesto čovjeka koji je htio 91 kunu ostatka, a ne potvrdu da svoj novac može podići tek na blagajni, samo da bi prekinuli agoniju čekanja i nastavili put. Suludo se to činilo i svakome tko je pogledao video ove situacije koji je snimila i na društvene mreže postavila jedna putnica iz vlaka. Jedino je bilo prihvatljivo kondukteru Hrvatskih željeznica koji je pozvao policiju i HŽ-u koji je poručio da je njihov djelatnik postupio prema pravilima. Sličnu neugodnost doživjela je prije nekoliko dana i jedna putnica u ZET-ovu tramvaju. Na ulazu je namjeravala kupiti kartu kod vozača i pružila mu je novčanicu od sto kuna. No, on je potom počeo vikati da ne može kupiti kartu ako nema sitnijeg novca, zašto se nije pripremila prije ulaska u tramvaj te kako vozač nije fiskalna blagajna da svakome može razmjenjivati novac i vraćati ostatak. Djevojka tako nije uspjela kupiti kartu i nakon vike vozača bukvicu su joj očitali i kontrolori ZET-a koji su nakon nekoliko stanica ušli u tramvaj. U vozilima ZET-a istaknuta je molba da putnici pripreme sitan novac da bi kupili kartu, ali očito je postalo imperativ da pritom imate “dva medeka”.

Postavlja se pitanje koliko su racionalni i legitimni postali zahtjevi prijevoznika. Putnici su dužni kupiti kartu, ali onda bi im trebalo biti omogućeno da plate bilo kojim novčanicama i dobiju svoj ostatak, a ne da zauzvrat moraju uzeti neku potvrdu ili – žvaku.•

Ključne riječi

Komentara 21

TR
Trnjanec
19:13 19.09.2016.

Nego, zašto je mjesečna karta na ime i prezime? Dovoljno bi ju bilo označiti kao "radnička", "đačka/studentska" ili "umirovljenička", da se spriječe malverzacije. Međutim, karta je na ime i prezime, što znači da ZET točno zna tko kada putuje i kamo, odnosno gdje se trenutno nalazi. Zašto? Gdje je garancija da ne prodaju te podatke nekome?

LI
lika64
16:30 19.09.2016.

Neka uvedu i bezgotovinsko plaćanje...

DU
Deleted user
18:47 19.09.2016.

bitno da su mile fontana sa svojim zemljacima ukinuli sms naplatu karata i sad ocekuju da imam u lipu tocan iznos za kartu. novcanica od sto kuna je legitiman i legalan nacin naplate a oni ako nemaju sitno za uzvratiti netrebaju ni prodavati karte kada su tako nesposobni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije