Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Izlažemo skriveno blago

Hrvatski prirodoslovni muzej ususret budućem stalnom postavu predstavlja više od 500 eksponata izvučenih iz podrumskog fundusa
08. ožujka 2019. u 11:47 0 komentara 376 prikaza
Zagreb: Prirodoslovni muzej uskoro će predstaviti svoj 'skrivenu fundus'
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Dijamant iz Južne Afrike te kljove i glava mamuta samo su dio neprocjenjivog blaga od čak dva milijuna eksponata koje Hrvatski prirodoslovni muzej čuva u svojim podrumima. No od danas ih možete vidjeti među 500 predmeta koji se predstavljaju izložbom nazvanom “Ususret novom Hrvatskom prirodoslovnom muzeju – skriveni fundus”. Otvara se u podne i bit će mali uvid u stalni postav novog muzeja koji bi trebao biti završen krajem 2022.

Zagreb: Članovi udruge Retro Info žele u Zagrebu otvoriti Muzej informatike Zaljubljenici u retrokompjutere Žele da se otvori muzej informatike u kojemu bi izložili svoje blago

Ribe iz Podsuseda

Ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović, koja je uz kustosicu Ivu Mihoci autorica izložbe, ističe i replike eksponata iz Zbirke krapinskog diluvija po uzoru na koje je realiziran i poznati Muzej neandertalaca. U zbirci su ostaci više od 900 kostiju i zuba neandertalaca te fosili pleistocenske faune, ali i gotovo tisuću artefakata koje je krajem 19. i početkom 20. stoljeća otkopao Dragutin Gorjanović-Kramberger. Posebno mjesto ima replika najočuvanije krapinske lubanje čiji će se original naći u budućem stalnom postavu. Na izložbi se može vidjeti i vrijedna zbirka leptira Zdravka Lorkovića, jedinstvena u svjetskim razmjerima.

– On je bio pionir genetike koji je, da bi utvrdio nasljeđivanje svojstava, šezdesetih godina križao različite vrste leptira i njihove hibride – pojašnjava I. Mihoci.

pegla oko Jelačićeva trga U centar stižu muzeji penkala, mirisa i pegli

Zbirku vodozemaca predstavljaju glavata želva te oštroglava, primorska i krška gušterica, kao i cjeloviti prikaz razvojnih stadija močvarne smeđe žabe. Što se tiče geološke prošlosti, najbrojniji su amoniti, koji su procvat doživjeli u trijasu, da bi krajem krede potpuno nestali.

– Amonite karakterizira posebna građa, začuđujući izgled i nadasve velika geološka važnost. Tu su i sjajni fosili paleozojske i paleogenske flore, kao i centralni eksponat, ostaci vunastog mamuta gornjopleistocenske starosti, uključujući lubanju s kljovom. Zanimljive su i sarmatske ribe čiji fosilni ostaci potječu s područja Dolja, Podsuseda i Radoboja u vrijeme kada je na tom području bilo more Paratetis – nabraja T. Vlahović.

U Muzeju grada Zagreba održana je manifestacija Žive slike ŽIVE SLIKE Muzej grada Zagreba proslavio 20. obljetnicu manifestacije

Predstavlja se i zbirka puževa i školjkaša prikupljenih na području Indijskog, Tihog i Atlantskog oceana tijekom posljednjih 150 godina, a raznolikost minerala i stijena, osim afričkoga dijamanta veličine jajeta, dočarava i lava s Islanda te s otoka Lezbosa. Novi će eksponati iz skrivenoga fundusa, pak, stići već u travnju, budući da je plan da se postav izložbe koja traje do 30. lipnja mijenja svaki mjesec. I posjetitelji će moći predlagati koji bi dio građe voljeli vidjeti, a za njih će se organizirati i razne radionice.

Smiljan Inicijativa Uskoro još tri nove europske kulturne rute

Dupin, kit, dinosaur

Kada projekt proširenja muzeja bude gotov, novi stalni postav u obnovljenoj i dograđenoj palači Amadeo dopunit će se interaktivnim prezentacijama i laboratorijima, a na početku prirodoslovne staze bit će replika dinosaura iguanodona, čiji tragovi postoje na Brijunskom otočju. U natkrivenom atriju smjestit će se veliki eksponati koji dosad nisu bili izloženi, poput kostura kita te modela dupina, a na Tuškancu će se urediti i muzej na otvorenome.

>>Muzej Troja

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.