Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uskoro još tri nove europske kulturne rute

Kulture rute najčešće prolaze ruralnim područjima što dodatno može osnažiti kontinentalnu Hrvatsku.
19. veljače 2019. u 23:15 0 komentara 386 prikaza
Smiljan
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Od tridesetak europskih kulturnih ruta, koje premrežavaju čak 57 zemalja, devet ih prolazi i kroz našu zemlju, a uskoro bi ih moglo biti i više. Udruga Tur Kultur pokrenula je, naime, inicijativu za priključenje još tri kulturne rute s čijim imenima još ne izlaze. No, što ih bude više, to bolje.

Zagreb: Ispred Ministarstva kulture prosvjedovalo se protiv rezova budžeta Denis Derk Očekuje li hrvatsku administraciju pobuna umjetnika?

Svakog desetog gosta na dolazak u Hrvatsku, naime, motiviraju kulturne znamenitosti i događanja. Mala zemlja, koju su tijekom povijesti obogatile različite kulture, ima što ponuditi, a i među vodećim je destinacijama u Europi po broju zaštićenih materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara od strane UNESCO-a.

Trenutačno je Hrvatska na putu europskih kulturnih ruta Svetog Martina, Rute maslinovog drveta, Rute vinove loze, Europske ruta grobalja, Rute povijesnih termalnih gradova, ATRIUM – Arhitektura totalitarnih režima 20. stoljeća, rimskih careva i dunavske vinske rute, Rute destinacija Napoleon te Feničanske rute.

Alejandro Carreno i koncertni majstor Simon Bolivar na pokusu sa Zagrebačkim solistima Prva violina emigracije Snažan obrazovni sustav jedina je alternativa kaosu

Udruga za turističke i kulturne rute Tur Kultur, koja u okviru projekta mreža turističkih ruta pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma održava radionice i seminare kojima ih nastoji što bolje predstaviti javnosti te senzibilizirati turističke radnike za takve priče.

Europske kulturne rute se, inače, u 90% slučajeva protežu ruralnim područjima, što je dodatno zanimljivo za Hrvatsku koja se susreće s iseljavanjem, što u inozemstvo, što iz sela u grad.

Shakespeare je bio genij. u svojem smjeru umjetnosti radioheadovci su podjednaki geniji Svi znaju za Romea i Juliju, ali u našem baletu ona ne umire

– U kulturnim rutama leži veliki potencijal, nadam se da će to biti prepoznato na svima razinama – poručuje Dubravka Davidović, predsjednica udruge Tur Kultur, koja je pokrenula inicijativu za nove „staze“ poput, recimo, Rute Nikola Tesla.

Create your own user feedback survey

Prijašnji hitovi s Dore

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.