Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sljeme

Iako nisu slastičari, kuhari Tomislavca smislili najbolji desert

kuhar
Grgur Zucko/PIXSELL
Autor
Mateja Šobak/VLM
16.08.2012.
u 10:00

Šef kuhinje Mario Franjković sa kolegom Hrvojem Frankolom pobijedio je na natjecanu u najboljoj slastici od lipe

U Donjoj Stubici, selu Matije Gupca, ispod poznate “Gupčeve lipe”, kuhari hotela Tomislavov dom odnijeli su još jednu kuharsku pobjedu. Na natjecanju u najboljoj slastici od lipe, koje se održavalo u lipnju, sudjelovalo je sedam restorana, a najboljim pokazali su se upravo kuhari Tomislavca koji svojim gostima u hotelu pripremaju kako slana, tako i slatka jela.

Reduciran čaj od lipe

− Slastičare nemamo, tako da sami radimo i predjela, i glavna jela i deserte. Međutim, ne pada nam to teško jer uživamo u tome što radimo - rekao je šef kuhinje Mario Franjković koji je sa svojim kolegom Hrvojem Frankolom pobjednički desert i izmislio. Radi se o pjenici od lipe koja je napravljena od reduciranog lipinog čaja.

− Desert se sastojao od više dijela, a posebne probleme pravile su nam vrućine u Stubici, sve nam se brzo otapalo, pogotovo čokoladni dijelovi - objasnio je glavni kuhar čiji desert se, osim od lipine pjenice, sastojao i od likera od lipe i meda te pjenice od lipe i bijele čokolade. Upravo na toliko pjenica kuhari su se odlučili iz razloga što ostale namirnice često prožmu okus lipe te se ona ni ne osjeti, a na taj način ostane zastupljena.

Kuharske kreacije

− Na brzinu smo se, zapravo, pripremali te se nismo nadali takvom uspjehu, ali vrlo smo zadovoljni − rekao je Franjković koji, sa svojim kolegama, kreira i ostatak menija u Tomislavcu. Upravo specijalitet kuće, Sote Sljeme, njegovo je djelo.

− Radi se o svinjskom fileu u umaku od suhih šljiva i rakiji - rekao je Franjković te priznao kako se ljudi isprva ne odlučuju na to jelo zbog neobičnih sastojaka, ali čim ga isprobaju, nadalje samo i to jedu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata