U Donjoj Stubici, selu Matije Gupca, ispod poznate “Gupčeve lipe”, kuhari hotela Tomislavov dom odnijeli su još jednu kuharsku pobjedu. Na natjecanju u najboljoj slastici od lipe, koje se održavalo u lipnju, sudjelovalo je sedam restorana, a najboljim pokazali su se upravo kuhari Tomislavca koji svojim gostima u hotelu pripremaju kako slana, tako i slatka jela.
Reduciran čaj od lipe
− Slastičare nemamo, tako da sami radimo i predjela, i glavna jela i deserte. Međutim, ne pada nam to teško jer uživamo u tome što radimo - rekao je šef kuhinje Mario Franjković koji je sa svojim kolegom Hrvojem Frankolom pobjednički desert i izmislio. Radi se o pjenici od lipe koja je napravljena od reduciranog lipinog čaja.
− Desert se sastojao od više dijela, a posebne probleme pravile su nam vrućine u Stubici, sve nam se brzo otapalo, pogotovo čokoladni dijelovi - objasnio je glavni kuhar čiji desert se, osim od lipine pjenice, sastojao i od likera od lipe i meda te pjenice od lipe i bijele čokolade. Upravo na toliko pjenica kuhari su se odlučili iz razloga što ostale namirnice često prožmu okus lipe te se ona ni ne osjeti, a na taj način ostane zastupljena.
Kuharske kreacije
− Na brzinu smo se, zapravo, pripremali te se nismo nadali takvom uspjehu, ali vrlo smo zadovoljni − rekao je Franjković koji, sa svojim kolegama, kreira i ostatak menija u Tomislavcu. Upravo specijalitet kuće, Sote Sljeme, njegovo je djelo.
− Radi se o svinjskom fileu u umaku od suhih šljiva i rakiji - rekao je Franjković te priznao kako se ljudi isprva ne odlučuju na to jelo zbog neobičnih sastojaka, ali čim ga isprobaju, nadalje samo i to jedu.