Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
70 godina škole

I nakon zvona naši učenici ostaju na vježbi

Tehnička škola Ruđera Boškovića
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/6
18.05.2018.
u 09:40

Prije pet godine učenici su uspostavili vezu sa svemirom

Kod nas se učenici ne daju s vježbi i nakon što zvoni, govori nam s ponosom profesor u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Neven Maleš, voditelj školskog Centra novih tehnologija, prilikom pokazivanja robota i strojeva, jedinstvene opreme u zagrebačkom obrazovnom sustavu, na koju dolaze učiti čak i doktori znanosti.

Ova škola osnovana je 1948. godine i danas slavi 70. obljetnicu rada, jer Dan škole obilježava se na rođendan Ruđera Boškovića. Slavit će se danas od podneva u Lisinskom, a već je sutra u samoj školi i Dan otvorenih vrata na koji će pohrliti osnovnoškolci pa će se obilježavanje nastaviti.

Pohađali je poznati

Škola je posebna i drukčija, slažu se profesori i učenici. Tomu svjedoče i nasmijana lica učenika na hodniku, veselje prilikom fotografiranja ili pak oslikan Chuck Norris na zidu. Rado ističu i poznate koji su pohađali školu: redatelj Robert Knjaz, rukometaš Zlatko Horvat, pjevač Massimo Savić, političar Davor Bernardić...

Nakon škole upisuju uglavnom Fakultet elektrotehnike i računarstva, Tehničko veleučilište u Zagrebu ili pak Fakultet strojarstva i brodogradnje, a ravnateljica Đurđica Fuštar ponosi se time što jednom kada tamo dođu, u strukovnim predmetima “rasturaju”.

– Osim brojnih priznanja koja smo dobili kao škola, dobivaju ih i naši učenici pojedinačno. Radioamateri osvajaju prva mjesta na svjetskoj razini, a tu su i nagrade za volontiranja. Isto tako, imamo i školski bend, dramsku skupinu, ekološki smo svjesni... – nabraja ravnateljica.

Razgovor sa svemirom

Školski radioamateri došli su u žižu javnosti 2013. godine kada su uspostavili vezu s astronautom Lucom Parmitanom na Međunarodnoj svemirskoj postaji ISS. Ispitivali su ga o hrani, spavanju, kontaktiranju obitelji...

– Tog se događaja svi rado sjetimo, a zbog njega je porastao i interes za radioamaterizam u školi – otkriva nam ravnateljica.

Osim toga, tu je i obrazovanje za odrasle. Prekvalifikacije ili dodatno usavršavanje ne upisuju samo nezaposleni već i oni koji žele napraviti korak više. I svi se slažu: praktična nastava, toliko slična svijetu rada, glavni je adut ove škole.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije