Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekupci

'I kumice kupuju kod nas, ali to nitko ne provjerava'

'03.07.2013., Zagreb - Uslijed prosvjeda trznica zbog fiskalizacije, promet je pao i na Zelenoj trznici za gotovo 50% a ocekuje se i daljni pad ukoliko se situacija ne promijeni. Photo: Borna Filic/PI
Foto: 'Borna Filic/PIXSELL'
1/4
05.07.2013.
u 08:20

Prvi zakupac je za paušal, drugi za fiskalizaciju, a treći smatra da je uzalud sve kad nema privrede

Prosvjedi zbog uvođenja fiskalizacije nisu opustošili samo manje tržnice nego i veletržnice. Na Zelenoj tržnici od početka tjedna prometa gotovo da i nema. Kupci ne dolaze iako se sve prodaje upola jeftinije, ali ni obrtnici jer većina prosvjeduje. Stoga je, kažu obrtnici koje smo zatekli, uspjeh prodati robe za tisuću kuna na dan. Promet je pao na 15 posto u odnosu na onaj prije 10 godina. Fiskalne blagajne još nisu uveli jer ne moraju.

Teško je znati podrijetlo

– Obrtnik sam i kupujem proizvode od domaćih proizvođača. Kumice također kupuju kod nas kad potroše robu. Problem je što na malim tržnicama nema kontrole ulaza robe. Kako kumica zimi može prodavati tikvice i drugo nesezonsko povrće? – pita prekupac Zvonko i tvrdi da kupci ne mogu znati podrijetlo robe. Najpoštenije bi bilo uvesti paušal. Tvrdi da je više ilegalnih prekupaca što prodaju po rubnim dijelovima grada jer su ostali bez posla, pa zarađuju 20-ak kuna po kašeti povrća koje kupe na Zelenoj tržnici. Slično tvrdi prekupac i proizvođač koji ovih dana registrira obrt, a prodaje na tržnici u Matuljima i Zagrebu.

– Kumice s Dolca, Kvatrića dolaze ovdje već od tri ujutro. Isto je i na veletržnici u Rijeci. Kad prodaš što si zasadio, moraš nabavljati drugdje. Inspekcija bi morala kontrolirati što kumice prodaju na štandovima i je li u skladu s onime što su navele da sade u vrtovima. Fiskalizacija ništa neće promijeniti nego uvesti red – smatra budući obrtnik koji je želio ostati anoniman.

Pelješi nas Holding

Ivan Tomčić kaže da će morati zatvoriti obrt.

– Lako je uzeti bogatome, pelješi nas Holding. Tisuću kuna mjesečno stoji rezervacija mjesta iako je tržnica prazna! Po danu traže 150 kuna placarine, 30 kuna dajem za vlastitu vagu! Veletržnica od 1996. nema minimalne tehničke uvjete jer nema krova, struje ni osiguranja robe pa, ako je ukradu, nikome ništa – kaže i dodaje da su blagajne imale smisla 90-ih dok je bilo novca.

>>‘Povrće i voće propada, ali u prosvjed smo trebali i prije’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije