Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fiskalni rat

‘Povrće i voće propada, ali u prosvjed smo trebali i prije’

dolac (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
Autori: Mateja Šobak/VLM, Petra Balija
04.07.2013.
u 18:00

Podjela na Dolcu - Iako je jučer bilo više prosvjednika, bilo je i više onih koji su radili

Na placu spavamo, borimo se za život i egzistenciju, imajući stalno na umu kako prehraniti obitelj. Ovo je izravni udar na seljaka, danas su na redu prekupci obrtnici, sutra OPG-ovi. Žele nas uništiti da bi pomogli velikim centrima... Zajednička je to poruka koja se može čuti među prodavačima protivnicima fiskalizacije, koji se svaki dan okupljaju na tržnici Dolac ne bi li natjerali ministra financija Slavka Linića da izmijeni zakon. 

Najstarija prosvjednica 

Pregovori s ministrom, a jučer i s Poreznom upravom, nisu ih doveli nikamo, dok njihova želja da ih se oporezuje paušalno kod vladajućih nije prošla. No oni se ne predaju, danas nastavljaju s prosvjedima, a u ponedjeljak na Markov trg pozivaju i prodavače svih tržnica Hrvatske. Ne smeta im užeglo sunce pod kojim se okupljaju, a činjenicu da svaki dan gube novac prihvatili su samo zato što se bore za ‘viši cilj’. Među njima su građani svih dobi, oni kojima njihov štand znači kruh na stolu, a na Dolcu prosvjeduje i 77-godišnja baka Zora koja već pedeset godina prodaje na Utrini. Prate je kolegice sa susjednih štandova. 

– Trenutačno nam je najviše žao sve robe koja će propasti. Marelice će se pretvoriti u kašu – kažu prodavačice, dodajući kako dva metra štanda na Utrini stoje oko 1500 kuna, uključujući placovinu i najam vage, dok im dnevni promet iznosi oko 200 kuna. 

Iza zakupaca stali su i oni od kojih kupuju.

– Većina na Zelenoj tržnici ne radi. Radim u obiteljskom OPG-u starom 50 godina, koji prehranjuje petero ljudi. Svi ovisimo jedni o drugima. Jednostavno je – ono što mi proizvedemo mora se negdje prodati – rekla je Marina Galović koja, nakon što cijeli dan radi u vrtu, svoje proizvode prodaje od dva u noći do sedam ujutro. 

‘Prekasno smo se sjetili’ 

Unatoč prosvjedu, jučer je na tržnici ipak bilo prometno. Svoje voće i povrće prodavali su većinom OPG-ovi koji si, kako kažu, ne mogu dopustiti da roba propadne. 

– Prekasno smo se sjetili da nam bude bolje. Ovih dva do tri puta tjedno što dolazim, ne mogu si priuštiti da ne radim – rekla je Ljubica.

>>Linić šumom, trgovci drumom pa se na Dolcu ni danas ne kupuje

>>\'Paradajz može ujutro stajati 10 kn, a popodne 2 kn. To nas ne zanima\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije