Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
performans zelene akcije

FOTO Hoćemo li u budućnosti ovako hodati Zagrebom? 'Jakuševec se može zatvoriti i bez spalionice'

Zagreb: Performans Zelene akcije uoči rasprave o rješenjima za zbrinjavanje otpada
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/11
23.02.2024.
u 13:13

Šteta za zdravlje zbog dioksina i furana, kao i skupoća zbrinjavanja toksičnog pepela, samo su neki od potencijalnih problema spalionice

Jakuševec se može zatvoriti bez spalionice. Poruka je to koju su jučer uz performans ispred Gradske uprave prenijeli članovi Zelene akcije. Okupili su se u povodu rasprave o rješenjima za zbrinjavanje otpada koja je definirana Studijom izvodljivosti za zagrebački Centar za gospodarenje otpadom za koju traže da se uputi u javno savjetovanje. –Zagreb ne smije pristati na lošu tehnologiju pod izgovorom da je već primijenjena u drugim hrvatskim županijama– ustanovio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Naveo je niz problema koje za sobom povlači postrojenje kao što je energana te naglasio kako je planirano plaćanje odvoza otpada na spaljivanje u cementare, termoelektrane i financijski neodrživo, a tu je i šteta za zdravlje zbog dioksina i furana, kao i skupoća zbrinjavanja toksičnog pepela.  

Zagreb: Performans Zelene akcije uoči rasprave o rješenjima za zbrinjavanje otpada
1/11

Naglasio je i kako je planirano plaćanje odvoza otpada na spaljivanje u cementare, termoelektrane i druga industrijska postrojenja financijski neodrživo. To je, dodao je, dokazano i na primjeru centara Marišćina i Kaštijun pa je izgradnja spalionice otpada veoma izgledan sljedeći korak.

VEZANI ČLANCI: 

-Naznaka tome jest i činjenica da su pripremne radnje za izgradnju energane na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine 29. veljače. No, energana je samo uljepšan naziv za spalionicu čime se nastoje prikriti brojni problematični aspekti, dokazani diljem Europe-rekao je Košak. 

Rješenja koja predlažu valja uključiti u novi plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba, kojeg je potrebno izraditi u što kraćem roku. To je preduvjet za daljnje korake prema izgradnji potrebne infrastrukture za zatvaranje Jakuševca, zaključio je Košak.

VIDEO: Požar u Valenciji 

Komentara 1

Avatar neugodan
neugodan
15:01 23.02.2024.

energana je najbolje rijesenje. Ovi samo pricaju a ne nude rijesenja!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije