Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Status im i dalje upitan

Hoće li oko 60 stradalih u potresu božićne blagdane provesti kao beskućnici?

Zagreb: Tri godine nakon potresa u Zagrebu i dalje žive u hostelu Arena
Marko Prpic/PIXSELL
14.11.2023.
u 17:12

Gledamo kako da zbrinemo što više ljudi, ali u skladu sa zakonom, poručio je Tomašević, no kazao je i kako nitko ne može jamčiti da neki neće završiti na ulici

Od 146 stradalnika u potresu koji tri i pol godine stanuju u Hostelu Arena, upitno je njih 62, kazao je dogradonačelnik Luka Korlaet na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

– Provjeravamo slučaj po slučaj. Dobio sam status svih koji su u Hostelu i veći će ih dio biti smješten u državne stanove, a Grad će se u suradnji s Centrom za socijalnu skrb pobrinuti za sve za koje postoje uvjeti, bilo po socijalnom, dobnom ili nekom trećem ključu – naveo je Korlaet. Iz Fonda solidarnosti, dodao je gradonačelnik Tomislav Tomašević, stanarima se plaćao boravak i tri obroka dnevno.

– Grad će vidjeti što može učiniti za one za koje postoji pravna osnova. Gledamo kako da zbrinemo što više ljudi, ali u skladu sa zakonom – kazao je Tomašević. Na novinarsko pitanje može li jamčiti da nitko od "sporna" 62 stanara Hostela Arena neće završiti na ulici, odgovorio je kako to nitko ne može jamčiti.

Stanari Hostela Arena, podsjetimo, u fokus javnosti ponovo su dospjeli u subotu, nakon što su telefonskim putem obaviješteni da imaju 48 sati da sa svim stvarima napuste svoje sobe, iako o tome nisu dobili nikakav pisani dokument. Nakon pritiska javnosti, iseljavanje je odgođeno za 1. prosinca.

Ministar graditeljstva Branko Bačić jučer je posjetio stradalnike u hostelu, a u ponedjeljak je kazao kako je daljnje financiranje njihova smještaja politički krivo, gospodarski neopravdano i financijski neodrživo, jer država za one koji na njih imaju pravo na raspolaganju ima stotinjak kvalitetno uređenih stanova. Boravak u hostelu financiran iz Fonda stajao je više od 160.000 eura mjesečno, odnosno dva milijuna godišnje.

Što će biti sa šezdesetak Zagrepčana koji ne ostvaruju pravo ni na gradski ni na državni stan, i dalje nije poznato. Cijela je situacija među njih unijela nemir jer mnogi strahuju da će, nakon što ih izbace iz hostela 1. prosinca, božićne blagdane provesti u skloništu za beskućnike.

– Novcem potrošenim na naš boravak ovdje mogli su nam svima izgraditi kuće – komentiraju u Hostelu Arena.

Komentara 2

SA
sanikol
17:43 14.11.2023.

Zašto netko može misliti da nekome tko je bio podstanar, država ili grad treba osigurat državni stan. Što je s onoima koji su imali zelene naljepnice a morali su u uređenje stana nakon potresa uložiti i do stotinjak tisuća kuna.. Kako sanirati na pr stubište i dimnjake jer kuća nije bila za konstruktivnu obnovu a ne mogu to sanirati iz državnoih davanja od cca 12000 kuna po stanu, jer moraju prije toga sve sami platiti od nepotrebnog projekta za sanaciju napr stubišta (a nije konstruktivna obnova) i same sanacije a onda tražiti novac za to.

EZ
ezer
22:19 14.11.2023.

Sramotno je da Grad i država nisu u stanju rješiti preostala 62 slučaja za stambeno zbrinjavanje. U ove dvije godine mogli smo 1000 stanova napraviti kako bi svi do obnove doma mogli normalno živjeti u zamjenskom prostoru. Možda je svee krenulo pogrešno kod samog zbrinjavanja nakon potresa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije