Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Građani pojurili po savjete o legalizaciji - prvo izmjerite objekt

Najčešća su pitanja o komunalnoj naknadi, geodetskim elaboratima i građevinama na gradskoj zemlji
18. prosinca 2012. u 14:15 9 komentara 687 prikaza
ured za legalizaciju (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Koliko će platiti komunalnu naknadu, koji su dokumenti potrebni, što se sve može legalizirati, samo su neka od pitanja koja su građani postavljali jučer zaposlenicima u novom uredu za informiranje o legalizaciji objekata u zgradi Gradske uprave.

Prvi radni dan prošao je prilično burno. Pravnici su imali najviše posla, posjetilo ih je više od stotinu građana, a ni telefoni nisu prestajali zvoniti. Uvedena je besplatna telefonska linija 0800-1771.

Ured u Savskoj od petka

– Ljudi pitaju svašta. Koja su im prava, kako ih realizirati, koju dokumentaciju ponijeti i slično. Česta su pitanja i o plaćanju komunalne naknade koju nisu platili prilikom gradnje objekata. Na koji način je mogu izračunati i slično – kazala je pravnica Tamara Pivac.

Komunalnu naknadu nemoguće je izračunati ne zna li se površina objekta, pa pravnici savjetuju građanima da barem približno izmjere objekt kako bi im mogli pomoći. Traže se i savjeti o geodetskim elaboratima, koliko oni koštaju. Nerijetka su i pitanja o građevinama sagrađenima na gradskoj zemlji.

– Ako je nešto sagrađeno na gradskoj parceli, moguće je tražiti legalizaciju objekta. Grad ne namjerava rušiti takve građevine, barem ne one koje zadovoljavaju osnovne kriterije. Nastojat će se riješiti imovinskopravna pitanja, i to tako da će građani moći kupiti zemlju od grada – kazala je pravnica Valerija Sopta.

Građani traže i način za legalizaciju raznih objekata, od garaža, šupa do kuća i poslovnih prostora.

Iako je otvaranje sličnog ureda na Savskoj cesti 41 najavljeno također za jučer, on će biti spreman tek u petak. U novoj prostoriji u zgradi Zagrepčanke savjete će moći potražiti socijalno ugroženi, a pomoć će dobiti potpuno besplatno.

Oko 4 tisuće zahtjeva

– U tome uredu pomoć će moći primiti građani lošijeg imovinskog statusa. Na usluzi će im biti geodet i arhitekt, a sve troškove snosit će grad - kazao je gradonačelnik Milan Bandić.

Do sada je u gradski Ured za izgradnju grada stiglo nešto manje od četiri tisuće zahtjeva za legalizaciju objekata, a procjenjuje se da ih je u Zagrebu oko 17 tisuća. Građani su zainteresirani i za nove cijene komunalnog doprinosa, a koje bi trebale biti niže i do 30 posto, ovisno o zoni gradnje. Iako će Gradska skupština o tome odlučivati tek u četvrtak, gradonačelnik vjeruje da će nove cijene biti i prihvaćene.

– Nema razloga da se ta odluka ne prihvati. Niže cijene komunalne naknade bit će u svim zonama – ponovio je Milan Bandić.

>>Bandić smanjuje cijene komunalnog doprinosa 15 – 30%

Hoće li se uvoditi porez na nekretnine?

Hoće li se uvoditi porez na nekretnine? Dnevnik Nove TV u 19.15 donosi najnovije vijesti o novim zakonima u 2013.

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • chemica:

  Predlažem i da se nama bedacima koji smo gradili po zakonu vrati preplaćeni iznos komunalnog doprinosa. Mislim, kada će već ovi muljatori proći mukte.

 • aknardaj:

  Komunalna naknada bi trebala biti minimalna, ako vlasti u gradovima i državi žele da se legalizira što veći broj građevina i da se konačno sredi katastar i gruntovnica. Tako da svakako treba izvršiti pritisak na gradonačelnike da ta cijena bude ... prikaži još! što niža. 15-30% je premalo.

 • Avatar dott980
  dott980:

  izmjerio sam ga, ali mi nitko ne vjeruje