Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ured za pomoć

Građani pojurili po savjete o legalizaciji - prvo izmjerite objekt

ured za legalizaciju (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/7
18.12.2012.
u 14:15

Najčešća su pitanja o komunalnoj naknadi, geodetskim elaboratima i građevinama na gradskoj zemlji

Koliko će platiti komunalnu naknadu, koji su dokumenti potrebni, što se sve može legalizirati, samo su neka od pitanja koja su građani postavljali jučer zaposlenicima u novom uredu za informiranje o legalizaciji objekata u zgradi Gradske uprave.

Prvi radni dan prošao je prilično burno. Pravnici su imali najviše posla, posjetilo ih je više od stotinu građana, a ni telefoni nisu prestajali zvoniti. Uvedena je besplatna telefonska linija 0800-1771.

Ured u Savskoj od petka

– Ljudi pitaju svašta. Koja su im prava, kako ih realizirati, koju dokumentaciju ponijeti i slično. Česta su pitanja i o plaćanju komunalne naknade koju nisu platili prilikom gradnje objekata. Na koji način je mogu izračunati i slično – kazala je pravnica Tamara Pivac.

Komunalnu naknadu nemoguće je izračunati ne zna li se površina objekta, pa pravnici savjetuju građanima da barem približno izmjere objekt kako bi im mogli pomoći. Traže se i savjeti o geodetskim elaboratima, koliko oni koštaju. Nerijetka su i pitanja o građevinama sagrađenima na gradskoj zemlji.

– Ako je nešto sagrađeno na gradskoj parceli, moguće je tražiti legalizaciju objekta. Grad ne namjerava rušiti takve građevine, barem ne one koje zadovoljavaju osnovne kriterije. Nastojat će se riješiti imovinskopravna pitanja, i to tako da će građani moći kupiti zemlju od grada – kazala je pravnica Valerija Sopta.

Građani traže i način za legalizaciju raznih objekata, od garaža, šupa do kuća i poslovnih prostora.

Iako je otvaranje sličnog ureda na Savskoj cesti 41 najavljeno također za jučer, on će biti spreman tek u petak. U novoj prostoriji u zgradi Zagrepčanke savjete će moći potražiti socijalno ugroženi, a pomoć će dobiti potpuno besplatno.

Oko 4 tisuće zahtjeva

– U tome uredu pomoć će moći primiti građani lošijeg imovinskog statusa. Na usluzi će im biti geodet i arhitekt, a sve troškove snosit će grad - kazao je gradonačelnik Milan Bandić.

Do sada je u gradski Ured za izgradnju grada stiglo nešto manje od četiri tisuće zahtjeva za legalizaciju objekata, a procjenjuje se da ih je u Zagrebu oko 17 tisuća. Građani su zainteresirani i za nove cijene komunalnog doprinosa, a koje bi trebale biti niže i do 30 posto, ovisno o zoni gradnje. Iako će Gradska skupština o tome odlučivati tek u četvrtak, gradonačelnik vjeruje da će nove cijene biti i prihvaćene.

– Nema razloga da se ta odluka ne prihvati. Niže cijene komunalne naknade bit će u svim zonama – ponovio je Milan Bandić.

>>Bandić smanjuje cijene komunalnog doprinosa 15 – 30%

Komentara 9

CH
chemica
16:09 18.12.2012.

Predlažem i da se nama bedacima koji smo gradili po zakonu vrati preplaćeni iznos komunalnog doprinosa. Mislim, kada će već ovi muljatori proći mukte.

AK
aknardaj
15:08 18.12.2012.

Komunalna naknada bi trebala biti minimalna, ako vlasti u gradovima i državi žele da se legalizira što veći broj građevina i da se konačno sredi katastar i gruntovnica. Tako da svakako treba izvršiti pritisak na gradonačelnike da ta cijena bude što niža. 15-30% je premalo.

Avatar dott980
dott980
15:36 18.12.2012.

izmjerio sam ga, ali mi nitko ne vjeruje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije