Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje na Facebooku

Zagrepčani otkrili koja su im najneugodnija mjesta u gradu

03.02.2014., Zagreb - Glavni zeljeznicki kolodvor. Prekinuti pregovori izmedju hrvatske Vlade i rumunjske Gramoet Grupe o kupoprodaji HZ Carga - Hrvatske zeljeznice. Ilustracije.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
17.05.2015.
u 17:22

Većini se ne dopadaju pothodnici i Hrelić, lijepo im je na Trgu i - u trgovačkim centrima

Okretište tramvaja u Dubravi, Kozari putevi, prostor južno od Glavnog kolodvora, Autobusni kolodvor... Zagrepčani su baš ta mjesta naveli kao najneugodnija u gradu.

Istaknuli su to odgovorima otvorenog tipa, u kojima su, umjesto zaokruživanja ponuđenog, sami odabrali najugodnija, odnosno najljepša mjesta u gradu za koja bi željeli da ostanu ista, kao i ona mjesta na kojima se ne osjećaju ugodno i žele trenutačnu promjenu. Anonimni upitnik ispunjavali su u sklopu Facebook grupe "Zakaj volim Zagreb", radi istraživanja za seminarski rad jednog studenta. Glasalo je 366 ljudi, od čega 262 žene.

Prazan Europski trg

U upitniku se tražilo da navedu spol, dob, obrazovanje, radni status, mjesečni prihod, gradsku četvrt u kojoj žive i jesu li djetinjstvo proveli u Zagrebu ili ne. Mnogi su odabrali staru jezgru i širi centar kao najljepša zagrebačka mjesta, no bilo je i rubnih naselja, poput Gajnica – taj je zapadni kvart odabrala 26-godišnjakinja koja živi u Stenjevcu. Neki se lijepo osjećaju u trgovačkim centrima pa su se u kategoriji najugodnijih našli i Avenue Mall, Arena centar, City Center One. Jedni su izdvojili "Bandićeve fontane" kao najljepše u gradu.

No definitivno je najviše glasova otišlo Zrinjevcu, Gornjem gradu, Trgu bana Jelačića, parku Maksimir... Uz najneugodnija mjesta u gradu, Zagrepčanima se ne sviđa ni garaža na Cvjetnom, Ilica izvan centra s puno propalih dućana, pregusto naseljene ulice stare Trešnjevke, okolica Hrelića, gotovo svi pothodnici u Novom Zagrebu, javni zahod na glavnom trgu, a i novi Europski trg.

Policijske brojke

No, iako je većina ispitanika navela Dubravu kao najneugodniju policijska statistika pokazuje suprotno. Naime, prema rasprostranjenosti kriminaliteta baš je Dubrava na samom dnu po broju prijava u 2014. Najviše je prijava građana na Peščenici, njih 1453 i u Donjem Gradu, 1451 dok je u Donjoj Dubravi bilo 358, a u Gornjoj Dubravi 786. Najmanje je kriminaliteta u Brezovici, odnosno 37 prijava. Urbanistu Zlatku Uzelcu logični su rezultati istraživanja jer, kaže, građani vole prostore s povijesnom slojevitošću.

– Postoje i estetski razlozi, no ljudi nisu vezani uz mjesta koja nemaju povijesnu proživljenost – kaže Uzelac i dodaje da je prostor južno od Glavnog kolodvora iznimka, "preskočeno srce grada" koje bi trebalo biti uređeno, a nije. Radi se o površini od okretišta autobusa, preko derutnog Paromlina.

Komentara 17

Avatar Perica1
Perica1
18:45 17.05.2015.

Meni bilo koja zgrada i šalter u državnom vlasništvu i bankama.

BR
branefilipov
19:00 17.05.2015.

ma najbolje je vrapče!nema gužve

PL
ploter29
19:27 17.05.2015.

Đorđićeva mi se ne sviđa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije