Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predomislili se

Grad vraća novac za tipizirane bokseve. Evo kako se prijaviti

Zagreb : Velike koli?ine otpada nakon blagdana
Emica Elvedji/PIXSELL
08.01.2024.
u 16:42

Na poziv se može javiti predstavnik suvlasnika, zahtjevi se mogu podnijeti do 31. prosinca 2024., a sva je dokumentacija dostupna na službenim mrežnim stranicama Gradske uprave

Grad Zagreb objavio je na službenim mrežnim stranicama Javni poziv za naknadu troškova suvlasnicima višestambenih zgrada za ugradnju boksova. Tipizirani boksovi, podsjetimo, jedna su od ključnih stavki u novom modelu gospodarenja otpadom u metropoli te način na koji nova gradska uprava kani zauvijek skloniti kante s javnih površina.

Oni koji otpad ne mogu držati unutar nekretnine dužni su ugraditi tipizirane boksove, odnosno posebne "kaveze" u kojima se otpad može držati pod ključem. Izgled boksova standardiziran je za cijelo zagrebačko područje, a u početku je bilo planirano da postavljanje financiraju suvlasnici nekretnina, no nakon niza kritika ujesen prošle godine gradonačelnik Tomislav Tomašević odlučio je da će se ipak postavljati o proračunskom trošku Grada ta da će se onima koji su ih postavili vratiti novac.

Tijekom 2022. i 2023. suvlasnici višestambenih zgrada ugradili su stotinjak boksova, a pravo na naknadu troškova koji se kreću između 2800 i 7700 eura imaju suvlasnici višestambenih zgrada na području Zagreba koji su nakon 8. ožujka 2022. imali ili će u 2024. imati troškove vezane za izgradnju boksa, zatvaranje postojećeg boksa ili zatvaranje vrata smetlarnika te ugradnju master cilindara, ključa ili šifrarnika na boks ili na smetlarnik i prilagodbu vrata za šifrarnik. Na poziv se može javiti predstavnik suvlasnika, zahtjevi se mogu podnijeti do 31. prosinca 2024., a sva je dokumentacija dostupna na službenim mrežnim stranicama Gradske uprave.

Podsjetimo, u proračunu za 2024. osigurano je 4,5 milijuna eura za 150 podzemnih spremnika koji bi se u središtu trebali postaviti do ljeta 2024. te 300 polupodzemnih spremnika koji bi se trebali početi postavljati u kvartovima i riješiti problem pretrpanih kontejnera ispred višestambenih zgrada izvan uže gradske jezgre. Pet milijuna eura predviđeno je pak za financiranje postavljanja tipiziranih boksova kao i za povrat sredstava onima koji su ih već kupili i postavili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije