Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijele školske godine

Grad Jastrebarsko osigurat će učenicama besplatne higijenske uloške

U Saboru se raspravaljalo o smanjenju poreza na higijenske uloške i tampone
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
23.12.2021.
u 15:28

Borba protiv menstrualnog siromaštva

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel među prvima je u Hrvatskoj odlučio se pridružiti inicijativi protiv menstrualnog siromaštva. Tako će od sljedeće školske godine Grad učenicama osnovne i srednje škole osigurati besplatne higijenske uloške.

U tu je svrhu za sljedeću godinu osigurano 30 tisuća kuna, a putem škola higijenski ulošci će se dostaviti učenicama. Projekt će se nastaviti tijekom cijele školske godine.

„Nažalost, ova tema je u našem društvu još svojevrstan tabu. Želja nam je napraviti iskorak i poslati poruku iz jednog malog grada koji malom gestom može napraviti veliki pomak u razmišljanju. Siromaštvo je nažalost prisutno, a higijena temeljno pravo svakog čovjeka pa se nadam kako se ovom gestom šalje jasna poruka i kako će se u nju uključiti što više gradova“, ističe Novosel.

Naime, prema istraživanjima o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine, čak trećina žena prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Zabrinjava i podatak da neke učenice zbog manjka higijenskih uložaka izostaju s nastave ili se osjećaju vrlo neugodno jer nemaju dovoljno da ih promijene.

Ključne riječi

Komentara 1

OK
okvals54
16:27 23.12.2021.

Bolje da osigura kurtonceke,ugradnju spirale ili antibaby pilula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije