Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Interliber slavi 40 godina

Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj i platforma za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koja okuplja najvažnije nakladnike i knjižare
06. studenoga 2017. u 11:20 1822 prikaza
Interliber
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/13

Najomiljeniji sajam za sve generacije INTERLIBER ove godine obilježava svoje jubilarno, 40. izdanje.

Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj i platforma za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koja okuplja najvažnije nakladnike i knjižare.

Predstavit će se više od 300 izlagača na 13.000 m2 iz 16 zemalja.

Interliber, 40. međunarodni sajam knjiga i učila, održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Interliber | Autor : PROMO Foto: PROMO

Slavljenički program „INTERLIBER 40“
Popratna događanja odvijat će se na tri lokacije: galerija paviljona 5, prostor ispred paviljona 5 te na pozornici u paviljonu 6.

Poseban slavljenički kulturno-glazbeni program pod nazivom „Interliber 40“ odvijat će se na galeriji paviljona 5 i na otvorenom prostoru ispred paviljona, a u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara, Grada Zagreba i Zagrebačkog velesajma.

Program na galeriji sastavljen je od tri dijela: dječji program (aktivnosti vezane uz dječju knjigu), strukovni (panel-diskusije na temu nakladništva, knjižarstva i knjižničarstva) te promocije knjiga i čitanja. Svakodnevno će se održavati različiti kreativni i edukativni programi; radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire, a pisci će se družiti sa svojim čitateljima.

Na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5 sve posjetitelje očekuje obilje dobre glazbe i nastupa DJ-a i glazbenih bendova.

Na pozornici u paviljonu 6 posjetitelje očekuju novi naslovi i predstavljanja knjiga, razgovori s autorima, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, kvizovi i dodjele književnih nagrada.

Posjetitelji će moći, kao i do sada, ostaviti knjige na posebnom mjestu – Knjižideru, koji će ujedno služiti i kao garderoba, a novost ove godine je i prostor za prematanje beba – baby room u paviljonu 6.

Interliber | Autor : PROMO Foto: PROMO

KVIZ ZNANJA i KNJIGODAR
Posebno izdvajamo kviz znanja Interlibera – HIGH FIVE za učenike osnovnih i srednjih škola. Kviz organizira Zagrebački velesajam u suradnji s Hrvatskim kviz savezom.

Knjigodar – Knjigu slavimo darujući je!
Hrvatska udruga školskih knjižničara u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom i Zajednicom nakladnika Hrvatske organizira akciju darivanja knjiga jednoj školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe. Cilj aktivnosti je podizanje svijesti o važnosti školskih knjižnica i značaja kvalitetnoga i aktualnoga knjižničnog fonda za izgradnju društva znanja i pozitivnih humanističkih vrijednosti.

Antikvarijati iz Rijeke i Zagreba organizirat će aukciju starih i rijetkih knjiga.

Dođi u ZNANSTVENI KVART, bez straha pitaj i eksperimentiraj!
I ove godine, na sjeveru paviljona 6, Interliber priprema još bogatiji, posebno osmišljeni, edukativno-zabavni sadržaj ZNANSTVENI KVART u kojem će moći uživati svi željni znanja u praksi. Znanstveni kvart predstavlja interaktivan pristup prenošenja znanja i popularizaciju svih znanosti na praktičan i zabavan način. Baš kao svaki kvart i Znanstveni kvart ima svoj plac, trg, mjesto za druženje, obrazovanje i kulturno uzdizanje. I, sve to – u službi besplatnog dijeljenja znanja.

Ove godine aktivno je pet cjelina unutar Kvarta: Školica, Plac znanja, Mozgaonica, Trg odmorko i Zabavni park.

Interliber | Autor : PROMO Foto: PROMO

U sklopu bogatog 6-dnevnog programa, posjetitelji će imati prilike naučiti kako prognozirati vrijeme ili pak izolirati svoj DNA te će moći uživati i u robotskim kazališnim predstavama. Bit će prilike i za otkrivanje misterija zvan mozak, izradu vodomara i šivanje bakterija te za uživanje u izvođenju kemijskih pokusa ili pak iskušavanju u matematičkim igrama. Isto tako, dr. sc. Saša Ceci, doc.dr. sc. Vladimir Stilinović te doc. dr. sc. Nikola Poljak, trojica renomiranih hrvatskih znanstvenika, otkrit će svoj odgovor na pitanje – znanstvenik: fora ili noćna mora?

Osim pokusa i radionica, posjetitelji će imati prilike iskusiti i tehnološke inovacije te se zabaviti u Kvartovskom zabavnom parku. Program Znanstvenog kvarta Interlibera održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture te Grada Zagreba.

STRUČNE NAGRADE


"OVCA U KUTIJI" književna je nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu, a dodjeljuje se od 2005. godine. To je jedina nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Cilj pokretanja ove nagrade jest valorizacija slikovnice kao književno-likovnog visoko vrijednog umjetničkog djela, budući da je u Hrvatskoj zadnjih godina slikovnica kao žanr minorizirana u odnosu na druge književne forme. Uz stručni žiri, najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri. Nagrada Ovca u kutiji dodijelit će se u subotu, 11. studenoga na pozornici u paviljonu 6.

Interliber | Autor : PROMO Foto: PROMO

KNJIŽEVNA NAGRADA „KOČIĆEVO PERO“
S ciljem daljnjeg razvijanja kulturnih veza i suradnje između nakladnika Hrvatske i Bosne i Hercegovine dugi niz godina na Interliberu sudjeluje Zadužbina „Petar Kočić“ iz Banje Luke. Zadužbina će na Sajmu uručiti nagradu „Kočićevo pero“ u petak, 10. studenoga na pozornici u paviljonu 6.

Ulaz na sajam INTERLIBER je BESPLATAN. Parking za sve posjetitelje s južne, zapadne i istočne strane Zagrebačkog velesajma je besplatan. Radno vrijeme sajma je od 10.00 do 20.00 sati, u petak i subotu do 21.00 sat

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama