Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Izgubio se u šumi kod Zagreba, HGSS ga pronašao zahvaljujući mobitelu

Nakon nešto više od dva sata pretrage terena izgubljena osoba je pronađena u šumi oko 2 km udaljena od ceste i mjesta gdje je parkirala svoje vozilo
22. rujna 2017. u 13:40 0 komentara 1403 prikaza
HGSS
Foto: Maja Šantoši/PIXSELL

HGSS je spasio muškarca koji se izgubio duboko u šumi na sjevernim obroncima Medvednice, sjeveroistočno od Gornje Bistre kod Zagreba.

valovi KONAOVSKE STIJENE Po izrazito jakom nevremenu spašavali ronioca

Dežurni spašavatelj HGSS Stanice Zagreb u ponedjeljak navečer preko Centra 112 zaprimio je dojavu o izgubljenom starijem muškarcu koji boluje od šećerne bolesti. Muškarac je imao mobitel te je u direktnom razgovoru sa spašavateljem objasnio da se izgubio. Zbog mraka i izrazito jake kiše nije se mogao kretati niti bolje opisati svoju lokaciju, ali je cijelo vrijeme bio dostupan na mobitelu, objavio je danas HGSS.

Provedena je analiza pokrivenosti terena signalom mobilne telefonije čime je utvrđeno područje u kojem je bilo potrebno započeti traganje. Zbog dobrog poznavanja terena razgovaralo se i s članovima lokalnog lovačkog i dobrovoljnog vatrogasnog društva, kako bi se što preciznije odredilo uže područje potrage. Spašavatelji su se zbog hitnosti okupili brzo i u velikom broju te su uz sedmero mještana i članova obitelji nešto prije ponoći započeli pretraživanje terena. Potragu su otežavali vrlo jaka kiše te blatan i strm teren, a zbog buke koju su stvarale bujice po šumi, dozivanje nestalog bilo je gotovo beskorisno, kažu u HGSS-u.

Nakon nešto više od dva sata pretrage terena izgubljena osoba je pronađena u šumi oko 2 km udaljena od ceste i mjesta gdje je parkirala svoje vozilo. Zbog više od 6 sati stajanja na kiši osoba je bila vidno pothlađena i mokra do kože, ali u dobrom psihofizičkom stanju te je kroz šumu transportirana do vozila hitne medicinske pomoći i policije. Uslijedio je povratak svih spašavatelja s terena te kratka analiza i povratak kućama u ranim jutarnjim satima.

"Sretan ishod ove, zbog teških vremenskih uvjeta jako zahtjevne potrage možemo zahvaliti prvenstveno mobitelu kojeg je izgubljena osoba imala kod sebe. Stoga još jednom apeliramo: ako idete u prirodu, obavezno sa sobom ponesite napunjen mobitel kako bi u slučaju potrebe, mogli lakše i brže pozvati pomoć. Također, ako to mobilni uređaj omogućuje, naučite kako s njega očitati i SMS porukom poslati koordinate mjesta na kojem se nalazite", poručuju u HGSS-u.

HGSS Bizarne fotografije HGSS u svom stilu opet sve nasmijao: 'Vidjeli smo stvari koje ne možete ni zamisliti' Velika potraga HGSS-a za Josipom Cindrićem u studenom 2016. Prizmić i Marić Hoće li Vlada u proračunu za iduću godinu prepoznati vrijednost rada HGSS-a Vinko Prizmić Pročelnik HGSS-a Prizmić dogovorio sastanak s Marićem: Bio bih zadovoljan i s dodatnih 5 milijuna kn
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.