Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najviše i dobivaju

Godišnji izvještaj Holdinga: Evo tko najviše zarađuje, a tko je podbacio

Holding rezultati
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
26.06.2014.
u 13:00

Zagrebačke ceste, Čistoća, Zrinjevac stoje bolje nego godinu prije. Holding otprilike trećinu prihoda dobije iz gradskoga proračuna te je gotovo sve, 772 milijuna, namijenjeno subvencioniranju ZET-a. Ta je podružnica imala lani i najveći protok novca od usluga

Zagrebački holding, izuzmu li se subvencije koje dobiva od Grada, najviše prihoda ima od javnog prijevoza.

Otprilike trećinu prihoda dobije kao potporu iz gradskog proračuna (885,5 milijuna kuna) i gotovo je sve namijenjeno subvencioniranju ZET-a (772 milijuna kuna), pokazalo je izvješće za 2013. godinu. O godišnjem izvješću za prošlu godinu zastupnici će raspravljati na sjednici Skupštine u srpnju. U ZET-u je najveći protok novca od prodaje usluga – lani je imao 464,6 milijuna kuna prihoda.

Slabi najam

Slijedi ga naplata od čišćenja ulica i odvoza otpada, odnosno Čistoća koja je Holdingu donijela 423 milijuna kuna, Vodoopskrba i odvodnja (ViO) sa 418 milijuna kuna, Zagrebačke ceste sa 335 milijuna kuna, a od uređenja zelenih površina, odnosno Zrinjevca, prihod je bio 192 milijuna kuna. Te su podružnice prošle godine imale nešto veći prihod u odnosu na godinu prije. Zbog izdvajanja u samostalnu tvrtku ViO-a i prebacivanja podružnice Upravljanje sportskih objekata pod okrilje grada, Holding je imao nešto manje prihoda.

Foto: Kristina Franić

Grafika: Kristina Franić

Iako slovi kao podružnica koja “dere” građane, prihod od naplate parkiranja, Zagrebparkinga, podbacio je za sedam milijuna kuna (116,6 milijuna kuna u 2013.), kao i prihod od skladištenja i najma (Zagrebački velesajam i Robni terminali) koji je manji za deset milijuna kuna. Zanimljiv je trend plaćanja javnog prijevoza. Građani su prije bili pobornici plaćanja voznih karata mobitelom. To je, do ukidanja te mogućnosti, bio najkorišteniji način plaćanja nakon kupnje karata izvan vozila.

Popularni SMS-ovi

Ukidanje plaćanja vozne karte SMS-om s 1. kolovoza 2013.utjecalo je na porast kupnje karata u vozilu, ali i na veći interes za vrijednosne kupone kojih je prodano 109 posto više. Prodano je i 3,5 posto više godišnjih karata.

Loša gospodarska situacija utječe i na potrošnju vode te je, prema procjeni u Holdingu, prosječni godišnji pad potrošnje 2,3 posto.

Komentara 8

TV
tvrdapixa
17:24 26.06.2014.

Najgluplji su mi savjeti kako uštediti na potrošnji vode. Jer možemo mi štediti koliko nas volja, ali sve uzalud kad je gubitak na zagrebačkoj vodovodnoj mreži (prije vodomjera) gotovo 50%.

Avatar tajar
tajar
19:02 26.06.2014.

Jasno je da su "usluge" Čistoće precijenjene!

DU
Deleted user
15:53 26.06.2014.

VIO normalno mora zaraditi kada nas pljačkaju u obračunima potrošnje vode a ne daju nam ugraditi vodomjere u stanove jer nas ne bi mogli krasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije